Encim petaza in raziskovanje eksoplanetov

20. 4. 2018

Kaj vse se skriva v vesolju bo odkrival vesoljski teleskop TESS, ki so ga ta teden uspešno izstrelili v orbito. In medtem ko bomo odkrivali, ali so morda še kje v vesolju živa bitja, pa zelo slabo skrbimo za svoj planet. Že nekaj časa se vsi dobro zavedamo, da smo ga preveč onesnažili s plastiko, a je še vedno v naravo odvržemo več kot osem milijonov ton. Zdaj so se teh težav lotili tudi znanstveniki.

Vsako minuto po svetu prodajo milijon plastenk
Vsako minuto po svetu prodajo milijon plastenk, reciklirajo pa jih le 14 odstotkov. In kje se preostale znajdejo po uporabi? Na smetiščih. Žal pa vse pogósteje tudi v naravi. Tako kosi plastike končajo v želodcih ptic in morskih bitij ali pa se zapletejo v njihova gnezda ali telesa. 

Ameriški in britanski znanstveniki so sedaj po naključju ustvarili poseben encim, ki lahko plastiko razgradi
Najprej so se posvetili raziskavi bakterije, ki se hrani izključno s plastiko tipa PET. To je plastika, ki jo uporabljajo za izdelavo plastenk in različnih plastičnih posod. Odkrili so, da je v tej bakteriji poseben encim, ki mu rečejo PETaza. Ta je zelo podoben encimu, ki ga je mogoče najti v glivah ali bakterijah. Z nekaj poskusi so ustvarili encim, ki je zelo učinkovit pri razgradnji.

Raziskovanje eksoplanetov
Raziskovalci ameriške vesoljske agencije NASA pa so ta teden z izstrelišča na Floridi v vesolje poslali satelit za raziskovanje tako imenovanih eksoplanetov. Danes vemo, da poleg našega Osončja obstaja nekaj tisoč eksoplanetov. To so planeti, ki krožijo okoli druge zvezde, kot je Sonce. Satelit TESS bo preiskal skoraj 85 odstotkov vidnega neba in opazoval okoli 20 tisoč planetov, na katerih bi lahko bilo življenje. TESS bo strmel v 200.000 zvezd in opazoval, ali se jim svetlost kaj spreminja. Če neka zvezda v rednih intervalih zelo rahlo potemni, najbrž okoli nje nekaj kroži in nanjo meče senco. Eksoplanet, ki so ga označili za »najboljšega kandidata za iskanje zunajzemeljskega življenja«, je trenutno planet z imenom LHS 1140b. Ima zmerne temperature in primerne razmere na površju. Od Zemlje je sicer oddaljen 40 svetlobnih let.