Kaj delajo diplomati?

30. 3. 2018

Iz številnih evropskih držav so izgnali ruske diplomate. Ta ukrep so države sprejele, potem ko sta bila v Londonu zastrupljena ruski vohun in njegova hčerka. Velika Britanija sumi, da je za zastrupitev odgovorna Rusija, zato je izgnala tamkajšnje diplomate. Njim v podporo so podobno storile tudi nekatere druge evropske države. Slovenija se za ta ukrep ni odločila. Podrobno pod lupo bomo razložili, kaj diplomati sploh počnejo. Slovenija ima recimo po svetu 55 diplomatskih predstavništev in konzulatov.  

Veleposlaništvo v tuji državi zastopa interese svoje države
Naše interese v ZDA na primer zastopa veleposlaništvo v Washingtonu. Prav tako skrbi za čim boljše odnose med državama, ne samo v politiki, ampak tudi v kulturi in trgovanju. Na veleposlaništvu, rečemo mu tudi ambasada, lahko uredimo dokumente, kot so vizumi. Prav tako se lahko tja zatečemo, če imamo v tuji državi težave, recimo če ostanemo brez dokumentov.
Na veleposlaništvu delajo diplomati, glavni med njimi se imenuje veleposlanik.

Diplomati lahko nemoteno opravljajo svoje delo
Diplomati v gostujoči državi uživajo imuniteto, da lahko nemoteno opravljajo svoje delo. To pomeni, da slovenski policisti tujih diplomatov ne smejo aretirati, zadržati ali preiskovati. Prav tako slovenskih diplomatov v gostujoči državi ne sme preiskovati tamkajšnja policija. Ta tudi nima pravice vstopiti na ozemlje veleposlaništva, razen če je ogroženo življenje.

Gostujoča država lahko tuje diplomate izžene
A gostujoča država lahko tuje diplomate iz svoje države tudi izžene. To lahko naredi, kadar diplomat krši zakone, se vmešava v notranjo politiko ali pa izda skrivnost države, v kateri prebiva. Diplomate lahko izženejo tudi kot protest proti ravnanju države, iz katere diplomat prihaja. Torej gre za protest proti politiki države. Temu rečemo, da diplomat postane persona non grata ali nezaželena oseba.

Slovenska DKP mreža obsega 55 diplomatskih predstavništev in konzulatov (40 veleposlaništev, 7 stalnih predstavništev, 5 generalnih konzulatov, 1 urad, 1 konzulat in 1 gospodarski urad). Pri nas je 38 tujih rezidenčnih veleposlaništev, 85 tujih nerezidenčnih veleposlaništev in 2 generalna konzulata.