Stephen Hawking, popzvednik v znanosti

16. 3. 2018

Črne luknje, veliki pok, čas in prostor. To so zelo zapleteni pojavi, ki jih raziskujejo znanstveniki. Stephen Hawking, eden najbolj znanih fizikov vseh časov, je znanost želel približati množicam na privlačen in preprost način. Poglejmo, zakaj je bil Hawking, ki je ta teden umrl star 76 let, tako zelo pomemben znanstvenik.

Stephen Hawking je bil pravi popzvezdnik v znanosti
Gostoval je v Simpsonovih, Velikih pokovcih in Zvezdnih stezah, njegov glas so uporabili tudi v pesmih skupine Pink Floyd. Tako slaven je postal, ker je zapleteno znanost približal milijonom ljudi, tudi na družbenih omrežjih in s številnimi knjigami, njegova najbolj znana je Kratka zgodovina časa.


Sam se je nekoč pošalil, da je slaven tudi zaradi svoje invalidnosti
Pri 21-ih letih so mu zdravniki povedali, da je zbolel za boleznijo, ki uničuje gibalne živce in je neozdravljiva. Živel je 50 let več, kot so pričakovali, a zaradi bolezni se brez pomoči vozička in računalnika ni mogel premikati in govoriti. Govoril je z značilnim računalniškim glasom. Prenosni računalnik ga je ustvarjal tako, da so kamere spremljale mišične premike njegovega očesa - edinega dela telesa, ki ga je še lahko upravljal.

Njegov um je deloval brezhibno
Razvijal je neverjetne teorije, ki so spremenile razumevanje vesolja. Pokazal je, da črne luknje niso tako zelo črne, kot so menili znanstveniki pred njim, da torej ne izgine v njih čisto vse, da tudi sevajo: to se imenuje Hawkingovo sevanje. Duhoviti fizik je sam povedal, da je imel lepo življenje. Gotovo ga je lepšala ljubezen do znanosti, zaradi katere so ga že kot otroka vrstniki klicali Einstein. Posebno navdušujoča pa je bila zanj izkušnja breztežnostnega prostora. 

Poglej si še, kaj je o gravitacijskih valovih izvedel naš otroški poročevalec Miha!