Tjulenjček se je izgubil

15. 4. 2014

Na pomolu mesta na vzhodu Švedske so našli komaj tri tedne starega tjulnja, ki je z glasnimi klici opozarjal nase. Za tjulnja so takoj poskrbeli člani društva za divje živali in ga spravili na varno.

Ko so tjulnji stari okoli tri tedne, jih mame navadno pustijo na zaplati ledu. Tam črpajo hrano iz maščobnih zalog, dokler niso dovolj stari, da jih zraste ustrezen kožuh in začnejo loviti sami. Tjulnji so na to navajeni in matere ne pogrešajo. Ta beli malček pa je, kot kaže, na svojem prvem lovskem pohodu malo zašel.

Tjulnji so zanimive živali

Tjulnje razdelimo na prave tjulnje, uhate tjulnje (morske leve) in vrsto mrožev. Morski lev se lahko, ko išče hrano, potopi celo do 183 m globoko, plava pa s hitrostjo 40 km /h. Živijo v kolonijah, to je večjih skupinah, ki štejejo tudi več tisoč živali. V naravi živijo do 18 let, v ujetništvu pa 23 let. Dobro se počutijo tako na kopnem kot v vodi, kjer pa vidijo bolje in z enim vdihom zdržijo tudi 40 minut. Samci morskega leva tehtajo tudi eno tono in so veliki več kot tri in pol metre. V živalskih vrtovih po svetu tjulnje pogosto naučijo raznih trikov, ki zabavajo obiskovalce. No, na Švedskem pa naučiti tjulnje trika z žogo na smrčku ni dovoljeno.

Pri nas le v živalskem vrtu

V Sloveniji tjulnjev ni, saj je naše morje neugodno bivališče zanje. Ogledate pa si jih lahko v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer živita dva kalifornijska morska leva – Kalle in Jip. Obiskala ju je tudi naša otroška poročevalka Uma.

Ali morski lev čuti božanje? Kako jih oskrbniki v živalskem vrtu naučijo trikov? Odgovore je v ljubljanskem živalskem vrtu poiskala naša Otroška poročevalka Uma.