Ebola pustoši po Gvineji

15. 4. 2014

V Gvineji je za smrtonosno boleznijo ebolo umrlo najmanj sto ljudi. Ebola se pojavi vsakih nekaj let, a tokrat naj bi šlo za hujši izbruh, saj so bolnike odkrili na različnih koncih velikega mesta, o posameznih primerih pa poročajo tudi iz sosednjih držav.

Za prenos smrtonosne bolezni dovolj že rokovanje
Ebola je huda nalezljiva bolezen, za katero so značilni visoka vročina, bolečine v mišicah, bruhanje in krvavitve. Pogosto se konča s smrtjo. Ebolo povzroča virus, s katerim so največkrat okužene divje živali, a preide lahko tudi na ljudi. Virus se prenaša s telesnim stikom, dovolj je že rokovanje.

Okuženi morajo v karanteno
Ker zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, je ob izbruhu bolezni najbolj pomembno preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Za to bodo morali poiskali vse okužene in jih dati v karanteno, to je v ločen prostor za bolnike z nalezljivimi boleznimi. Strokovnjaki poizvedujejo tudi, s kom so imeli bolniki stike, saj želijo poiskati še druge okužene.

Poostren nadzor tudi na letališčih
Zaradi nevarnosti, da bi se bolezen razširila še na druga območja, pa je pomembno tudi, da bolniki ne potujejo. Na letališču so zato namestili posebne kamere, ki zaznajo vse potnike s telesno temperaturo, višjo od 38 stopinj.

Pomoč prihaja
Evropska unija je ob izbruhu smrtonosne ebole Gvineji namenila več kot milijon evrov pomoči, v boju z boleznijo pa pomagajo tudi mednarodni strokovnjaki.