Planet plastike

22. 1. 2018

V Evropski uniji vsako leto ustvarimo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov, ponovno jih uporabimo manj kot tretjino. Ta podatek bi nas moral skrbeti, saj s tem škodimo okolju, pa tudi sebi. Evropska unija se je zato odločila, da si bo prizadevala za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov.

">http://4d.rtvslo.si/arhiv/infodrom/174515252|none|embed|[/video]

Plastične odpadke najdemo na vsakem koraku
Plastika ni razgradljiva; preprosta plastična vrečka bi razpadala več kot sto let. Najbolj smiselno bi jo bilo reciklirati in jo ponovno uporabiti. A kar 70 odstotkov plastike se v Evropi znajde na odlagališčih in v sežigalnicah. Zato Evropska komisija predlaga, da mora biti do leta 2030, to je že čez 12 let,vsa plastika na trgu Evropske unije primerna za ponovno uporabo.

Plastiko, ki jo uporabljamo sedaj, je težko reciklirati
Plastiko, ki jo uporabljamo sedaj, je težko reciklirati, postopek je tudi zelo drag. A če ne bomo česa ukrenili, Evropska komisija pravi, da bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib. Prav zato bo veliko denarja namenila za raziskave novih materialov in tehnologij.

Novi zakoni proti plastiki
Še letos bo predlagala nove zakone, ki bodo med drugim omejili plastiko za enkratno uporabo - na primer plastenke in lončke za vodo ali plastični jedilni pribor. Prepovedati želijo tudi uporabo mikroplastike. To je plastika, ki se uporablja predvsem v kozmetiki - za pilinge, zobne paste, gele za tuširanje in ličila. Njihovi ostanki skozi odtoke pridejo v morje. Tam jih z drugo hrano pojedo morska bitja, ki pa jih ne izločijo, ampak jih kopičijo v maščobnem tkivu. Na takšen način mikroplastika postopoma prehaja tudi v hrano ljudi.

Ne glede na stare in nove zakone pa lahko plastiki boj napovemo tudi sami.