Ah, ti mozolji!

16. 4. 2014

Majhni, veliki, rdeči, boleči, moteči. Hormoni, ki so zadolženi za to, da se otroci med puberteto počasi spremenijo v odrasle, imajo tudi neprijetne stranske učinke - mozolje. Ljudje so zaradi mozoljev nesrečni že stoletja in le redki so se v puberteti izognili tej nadlogi.

Mozolji so majhna vnetja kože
Večina ljudi v puberteti dobi mozolje, saj hormon testosteron ponagaja žlezam lojnicam v koži in te začnejo proizvajati več loja. Ko se ta skozi lasne mešičke izloči na površino, je koža videti mastna in se sveti. Mesto, kjer lasni mešiček pride na površino kože - rečemo mu tudi pora -, se zapre z roževinastim čepkom. Takrat se začne v mešičku nabirati loj in tako nastane nekakšen balonček. Ko se tam naselijo še mikroorganizmi in bakterije, se pojavi vnetje, ki ga na koži vidimo kot rdeč mozoljček.

Kako se znebimo mozoljev?
Dermatologi svetujejo, da mozoljev ne stiskate in ne praskate, saj vneti balonček poči in loj, ki se razlije po koži, povzroči močno vnetje, na tistem mestu pa ostane brazgotina. Tudi draga kozmetika vam po vsej verjetnosti ne bo pomagala. V lekarni so na voljo čistilni geli in pene, s katerimi si obraz očistimo. Akne ali mozolji se bodo poslabšali, če bomo uporabljali mastne stvari, kot so mastne kreme, kakšna olja, težke mastne pudre.

Pomaga tudi pravilna prehrana
Da se izognemo nastanku mozoljev, se čim manj dotikajte obraza, pri prehrani pa ne pretiravajte z mlečnimi izdelki in se izogibajte sladkarijam, pa bodo tudi mozolji hitreje izginili.