Skrita kamera posnela pet sibirskih tigrov

17. 4. 2014

V naravnem rezervatu na severovzhódu Kitajske je skrita kamera hkrati posnela pet sibirskih tigrov in amurskega leoparda.

Zelo redko se zgodi, da se ti dve živali v istem času pojavita na istem območju. Obe vrsti spadata med ogrožene. Sicer pa je več kot 200 infrardečih kamer, ki so nastavljene po rezervatu, posnelo tudi druge živali: jelene, lisice in jazbeca.

Več o sibirskih tigrih

Ta vrsta tigrov velja za največjo žival v družini mačk nasploh, prav tako pa gre za skrajno ogroženo vrsto. Živijo na območju Sibirije, primerek sibirskega tigra pa imamo tudi pri nas, v Ljubljanskem živalskem vrtu.

Samec lahko tehta čez 320 kilogramov in ima okoli metra dolg rep. Tigri se prehranjujejo z divjimi svinjami, jelenjadjo, lovijo tudi lose, rise, medvede ter zajce, včasih tudi ribe. Na noč lahko ta žival poje kar 40 kilogramov mesa.

Več o amurskih leopardih

Ta vrsta leopardov velja za eno najredkejših živalskih vrst na svetu. Zadnji nacionalni popis kaže, da je le še okoli 30 primerkov te vrste.

To je samotarska vrsta mačke, ki večinoma lovi ponoči. Živijo med 10 in 15 let.

Zanimivost: Amurski leopard je bil tudi ena izmed maskot letošnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju, poleg polarnega medveda in zajčka. Rusi si namreč prizadevajo njihovo ponovno naselitev na Kavkazu, ki je 1100 kilometrov dolgo in 160 kilometrov široko gorovje, kjer poteka meja Rusije, Gruzije in Azerbajdžana.