25. oktober: dan suverenosti

25. 10. 2017

Da Slovenci ne bomo nikoli pozabili, da smo pred 26 leti dobili svojo državo, imamo tri državne praznike. Med njimi je tudi 25. oktober. Na dan suverenosti se spominjamo dne, ko so vojaki Jugoslovanske ljudske armade začeli zapuščati Slovenijo.    

Slovenija je bila 45 let del nekdanje skupne države Jugoslavije
Slovenija je bila 45 let del nekdanje skupne države Jugoslavije. Decembra leta 1990 so se ljudje z veliko večino odločili, da Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država. To smo postali 25. junija 1991.  

Spopadi na slovenskem ozemlju
Junija 1991 so se vneli prvi spopadi, saj je vojska Jugoslovanske ljudske armade hotela s silo zatreti slovensko samostojnost. Začela se je desetdnevna vojna, v kateri sta slovenska Teritorialna obramba in policija uspešno obranili našo državo.  

25. oktobra so vojaki Jugoslovanske ljudske armade začeli zapuščati Slovenijo
25. oktobra so vojaki Jugoslovanske ljudske armade začeli zapuščati Slovenijo, nekaj minut čez polnoč, 26. oktobra, pa  je še zadnji vojak  Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. V spomin na ta dogajanja, 25. oktobra praznujemo dan suverenosti.  

Slovenija je suverena država
Da je država suverena, pomeni, da ima stalno prebivalstvo, narod, vlado, je neodvisna od drugih držav in organizacij ter sodeluje z drugimi suverenimi državami.  

Dan suverenosti praznujemo letos drugič
Ker je bil 25. oktober pomemben dogodek v slovenski zgodovini, je parlament marca lani razglasil nov državni praznik. Ker to ni dela prost dan, ste takrat v šoli.  

Foto: BoBo