Katalonci želijo neodvisnost

2. 10. 2017

V španski pokrajini Kataloniji so imeli referendum, na katerem so glasovali o neodvisnosti te pokrajine. Za neodvisnost Katalonije je glasovalo 90 odstotkov volivcev in volivk. Referenduma se je sicer udeležilo manj kot pol volilnih upravičencev, zaznamovalo pa ga je tudi nasilje španske policije.  

 

Glasovanje o neodvisnosti je oteževala policija>
Ker je špansko ustavno sodišče referendum označilo za neustaven, so ga španske oblasti poskušale preprečiti. Tudi z nasiljem policije nad ljudmi, ki so bili na voliščih ali so hoteli glasovati. Ranili naj bi 844 ljudi, ranjenih je tudi 33 policistov. Neki predstavnik katalonskih oblasti naj bi dejal, da več kot 750.000 glasov niso mogli prešteti, ker je policija zaprla volišča in zasegla volilne skrinjice. Tisti, ki se z odcepitvijo ne strinjajo, predvsem Španci in predstavniki Evropske unije, pa pravijo, da bi bila odcepitev v nasprotju z ustavo in da bi povzročila nemire.  

Katalonija je dokaj samostojna španska pokrajina
Katalonija, v kateri živi dobrih sedem milijonov ljudi, je pokrajina ob meji s Francijo in Andoro. Njeno glavno mesto je Barcelona. Katalonija ni neodvisna država, a je dokaj samostojna - ima svojo vlado in predsednika vlade, a mora upoštevati tudi španske zakone. Katalonci si želijo, da bi bila neodvisna država z lastnim jezikom in odločanjem o tem, kam s svojim denarjem. Španske oblasti pa zahtevajo, da Katalonija ostane del Španije.  

Katalonci so že bili samostojni
Katalonci so narod s svojo zgodovino, kulturo in jezikom, katalonščino. Neodvisnost so izgubili pred 300 leti. Najbolj zatirani so bili sredi prejšnjega stoletja, ko je diktator Franco prepovedal katalonščino.  

Katalonci so nezadovoljni in si želijo samostojno državo
Čeprav je katalonščina danes eden izmed uradnih jezikov države in se jo učijo tudi v šoli, pa so mnogi Katalonci še vedno nezadovoljni in si želijo popolnoma samostojno državo. Menijo, da jih Španci ne spoštujejo in da jih španska vlada, ki ima sedež v glavnem mestu Madridu, izkorišča. Katalonija je namreč najbolj industrijsko razvita in bogata španska pokrajina.  

Intenziven boj za katalonsko neodvisnost se je začel pred dvema letoma, ko so v španski pokrajini Kataloniji izvolili novo vlado.