Luka Dončič: »Nenormalno dobro se razumemo v ekipi, to je bil eden izmed ključev do zmage!«  

19. 9. 2017

Novica, da je zmagovalec 40. evropskega košarkarskega prvenstva Slovenija, je še vedno najpomembnejša. Vsekakor gre za zgodovinsko zmago, ki nas bo vse še dolgo povezovala in grela. ečno slavo so na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017 z zlatimi medaljami poželi prav vsi slovenski košarkarji, a kljub timskemu duhu košarke so nekateri posamezniki slovenske reprezentance še posebej izstopali. Trofejo je dvignil kapetan in najbolj učinkoviti igralec turnirja Goran Dragić. Poleg njega so v najboljšo peterko tega evropskega prvenstva izbrali tudi 18-letnega Luko Dončića.  

Luka Dončić je že pri 13-ih začel v klubu Real Madrid
Svojo košarkarsko pot je začel na OŠ Mirana Jarca v Ljubljani. Njegov prvi klub pa je bil Union Olimpija, kjer je obiskoval košarkarsko šolo za mlade. Že zgodaj je zelo izstopal pri igri in tako vzbudil zanimanje Realovih oglednikov, ki so ga leta 2012 komaj 13-letnega zvabili medse. Še zelo mlad je tako zaigral v močni španski ligi in tudi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, evroligi.  

Luka je vzhajajoča zvezda evrolige
Letos maja si je Luka prislužil prestižni naziv vzhajajoča zvezda evrolige (angleško: Rising Star Trophy). Nagrado so mu soglasno izglasovali trenerji ekip, ki vodijo moštva v tem tekmovanju, in jo enkrat letno podeljujejo igralcem v starostni kategoriji do 22 let. Luka je pri svojih osemnajstih letih do zdaj najmlajši igralec, ki je prejel omenjeno nagrado. 

V najboljši peterici EP 2017
Na prvih dveh dvobojih prvenstva je bil Luka malo zadržan, zablestel je v tekmi proti Grčiji. Tudi v vseh naslednjih tekmah je bil zelo pomemben člen naše reprezentance. Za Dragićem je bil s statističnim indeksom 18,7 drugi najuspešnejši v slovenski ekipi. Na najpomembnejši tekmi, v finalu in boju za zlato medaljo, je 15 minut pred koncem s solzami v očeh obsedel na klopi.  

Luka je navdušen nad slogo v slovenski ekipi
Luka Dončić je moral zaradi poškodbe gležnja v tretji četrtini zapustiti parket. Poudaril je, da so slavili zaradi izjemne povezanosti v moštvu: "Nenormalno dobro se razumemo v ekipi, to je bil eden izmed ključev do zmage. Nisem mogel več pomagati soigralcem, a kaže, da me sploh niso več potrebovali (smeh). Super fantje so! Neverjeten občutek je, da sem tudi v prvi peterki prvenstva. Hvala navijačem in vsej Sloveniji, ki nas je podpirala do konca! Ponosen sem, da sem Slovenec." 

Foto: Reuters in EPA