Zvezdni utrinki bodo izpolnjevali želje

11. 8. 2017 - Do 24. avgusta lahko opazujete meteorje iz roja Perzeidov, največ jih bo v noči z 12. na 13. avgust

V sredini avgusta bomo lahko opazovali enega najbolj znanih meteorskih rojev, imenovanega Perzeidi. Največ jih bo v noči z 12. na 13. avgust 2017. Pričakujemo lahko od 40 do 50 meteorjev na uro, kar pa je manj kot običajno, saj bo opazovanja vse od 23. ure pa do jutra motila luna.  

Foto: NASA

Meteorji enega roja prihajajo navidezno iz iste točke na nebu 
Meteorje ali zvezdne utrinke vidimo, ker drobni delci prahu zaradi velike hitrosti med potovanjem skozi Zemljino ozračje zažarijo. Srednja hitrost letenja delcev skozi zrak je okoli 59 km/s. S tako hitrostjo bi za razdaljo od Ljubljane do Kopra potrebovali eno sekundo.  

Streh ne bodo preluknjali
Strah, da bi meteor preluknjal vašo streho, je povsem odveč, saj so ti delci tako krhki, da zgorijo že visoko v ozračju (več kot 90 km). Perzeidi so znani po številnih svetlih meteorjih (bolidih), povprečen Perzeid pa je svetel kot svetlejše zvezde na nebu.  

Opazovati začnite po 22. uri
Opazovanje meteorjev je najbolj preprosto astronomsko opazovanje nasploh. Vse, kar potrebujemo, je mehkejša podlaga za ležanje. Uležemo se na tla in zremo v nebo ter čakamo, da nas razveseli kakšen svetel utrinek. Na opazovanje se je najbolje odpraviti po 22. uri, saj se takrat začne astronomska noč. Največ meteorjev bomo videli, če se usmerimo proti severu. Za opazovanje se je najbolje odpraviti na kraj, ki je čim dlje od moteče javne razsvetljave, razsvetljenih cerkva, plakatov in drugih virov svetlobnega onesnaženja. Priporočamo kakšen travnik na vrhu hriba, od koder vidimo nebo vse do obzorja.          

Pa še slovar izrazov, ki jih mora poznati vsak ljubitelj zvezdnih utrinkov: 

  • Meteor ali zvezdni utrinek je svetlobni pojav na nebu. Povzroči ga običajno droben kamenček, ki prileti iz vesolja v Zemljino ozračje. Ti delci letijo proti nam z veliko hitrostjo, zato med letom skozi ozračje zažarijo. To vidimo kot piko na nebu, ki leti zelo hitro. Večji del neba običajno prepotuje v manj kot sekundi, najbolj počasni in vztrajni pa lahko trajajo celo več sekund. Meteor je torej samo pojav na nebu in ne tisti drobec kamenja, ki ga je povzročil.  
  • Meteorit je delec iz vesolja, ki je preživel pot skozi ozračje in padel na Zemljina tla.  
  • Meteoroid je delec, kamen v vesolju, manjši od asteroidov, planetov in planetoidov.

Zvezdne utrinke pomaga razumeti Matic Smrekar iz Zavoda Z lahkoto!