Kaj so pirhi in zakaj jih prinaša zajček?

18. 4. 2014

Pred nami je konec tedna in praznovali bomo veliko noč. Za kristjane po vsem svetu je to največji praznik, drugi pa te dni izkoristijo za druženje s prijatelji in družino. Večini pa so skupni pirhi in velikonočni zajček.

V tem letnem času so že veliko pred krščanstvom ljudje praznovali in se veselili prihoda pomladi ter častili sonce.

Jajce povezano s stvarjenjem sveta

Jajce je prastar simbol, ki se pojavlja skoraj v vseh preprostih in razvitih svetovnih religijah. Kitajci, Tibetanci, Indijci, tudi Inki, Egipčani in Grki so vsak na svoj način govorili o kozmičnem jajcu. Kitajci so tako verjeli, da je vesolje nastalo iz kozmičnega jajca, v katerem je živeli bitje Pangu. Iz njegovih oči sta nastala sonce in luna, iz krvi reke, iz diha pa veter in oblaki.

S krščanstvom pa je jajce postal simbol za vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih ob veliki noči. Verjetno veste, da jajce postane pirh takrat, ko ga pobarvamo. Beseda pirh izvira iz grške besede piros, kar pomeni ogenj.

Velikonočni zajček simbol ponovnega rojstva

Da je prav zajček tisti, ki prinaša pirhe je v začetku 20. stoletja zapisal nemški zdravnik George Franck von Frankenau. Zdravnik je zajčka povezal z mitom o gozdni boginji pomladi Eastre, ki je imela zajčjo glavo. Njen praznik so v aprilu praznovali predniki Nemcev, pred 300 leti.