Veliki petek

18. 4. 2014

Več kot milijarda kristjanov po vsem svetu je v pričakovanju velike noči. To je najstarejši krščanski praznik. Veliki petek pa je dan, ko se kristjani spominjajo Jezusove smrti. V Svetem pismu namreč piše, da so Jezusa Kristusa rimski vojaki na veliki petek prijeli in ga pribili na križ.

Izdaja Juda Iškarijota

Jezusa je spremljalo 12 apostolov ali učencev. Eden izmed njih je bil tudi Juda, ki je izdal Jezusa tako da ga je poljubom na roko. To je bilo za rimske vojake znak, kdo je tisti, ki ga morajo aretirati. Jezus se ni upiral in kasneje so ga odpeljali na zaslišanje k Ponciju Pilatu, rimskemu guvernerju.

Obsodba na križanje

Rimski vojaki so Jezusa pripeljali k Pilatu, ki se sprva ni hotel vmešavati in Jezus se mu ni zdel nevaren. Ljudje pa so zahtevali Jezusovo križanje. Tisti čas je bil še zapornik z imenom Baraba in Pilat je dal ljudstvu možnost izbire: ali naj izpusti Jezusa ali Barabo. Ljudje so izbrali slednjega in Pilat si je simbolično umil roke ter izjavil, da noče biti kriv za Jezusovo smrt.

Pot do hriba Golgota in križanje

Ko so Jezusa obsodili, je najprej sledilo bičanje. Po tem so vojaki odvedli Jezusa na dvorišče in ga še enkrat pokazali množici. Ljudstvo je še naprej vztrajalo, naj ga križajo. Jezusu so nato naložili križ, ki ga je moral nositi na hrib Golgota. Tam so ga skupaj še z dvema razbojnikoma križali in na Jezusov križ postavili napis: »Jezus Nazarečan, judovski kralj«. Še isti dan, v petek, je Jezus umrl na križu.

Jezusovo vstajenje

Po pričevanju njegovih učencev, apostolov, je Jezus tretji dan po smrti, v nedeljo vstal od mrtvih. Takrat kristjani praznujejo veliko noč