Državljanska vojna v Siriji

19. 10. 2012

V Siriji že skoraj dve leti potekajo nemiri. Lansko pomlad se je veliko ljudi podalo na ulice in protestiralo, ker se niso strinjali z načinom vladanjem predsednika Bašarja Al Asada. Sirski predsednik je namreč vladal z ustrahovanjem in nasiljem. Vse pomembne odločitve je sprejemal sam in ni upošteval volje ljudstva. Bašarju Al Asadu ni bilo všeč, da ljudje protestirajo proti njem, zato je s svojo vojsko napadel protestnike. Začela se je državljanska vojna. To je vojna, v kateri se spopadajo skupine znotraj iste države.

V spopadih je doslej umrlo že več kot 30 tisoč ljudi, med njimi veliko otrok. V spopadih so bila uničena mesta in vasi, mnogi so ostali brez strehe nad glavo. Postali so begunci. To so osebe, ki iz svoje domovine bežijo pred nevarnostjo in preganjanjem zaradi političnih,verskih ali rasnih razlogov. Po podatkih humanitarnih organizacij naj bi Sirijo zapustilo že 230 tisoč ljudi. Zavetje so našli v sosednjih državah, v Turčiji in Jordaniji.

Več dobrodelnih organizacij skrbi za pomoč beguncem. Te organizacije opozarjajo na pomanjkanje denarja. Tako je za pomoč Sirija do konca leta na voljo manj kot tretjina potrebnega denarja, le 141 milijonov dolarjev od potrebnih skoraj 500 milijonov.

Kako je Mohamed našel v zavetje na osnovni šoli v Damasku.