Slovenijo stresel potres

22. 4. 2014

V bližini Pivke, jugozahodno od Ljubljane, so se 22. aprila 2014 dve minuti pred enajsto dopoldne stresla tla. Potres z močjo 4,4 po evropski potresni lestvici je imel žarišče precej globoko, kar 20 kilometrov pod zemljo. Čutili so ga v številnih krajih doma in v tujini.


Ker je bilo žarišče potresa globoko, smo ga čutili po vsej Sloveniji, pa tudi v Zagrebu, na Reki, v Trstu in Benetkah.


Potres ni povzročil večje škode, so se pa mnogi ljudje prestrašili in odšli iz stavb in šol.


Bodimo pripravljeni
Potresov ne moremo napovedati niti jih ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje skupaj s starši in učitelji že vnaprej pripravite. Na potres se pripravimo tako, da se poučimo o tem, kako zavarujemo sebe, svojo družino in imetje pred potresi, da poučimo družinske člane o tem, kako ravnati med potresom in po njem, ter da s člani družine določimo mesta, kjer se bomo sestali po potresu. Pomembno je, da poskrbimo za varnost doma, oziroma stavbe, da določimo varna mesta, da poskrbimo za varnost v domu ter za nujno opremo.

Kako pa sploh ravnati med potresom?
Med potresom poskušaj ostati miren in poslušaj navodila staršev oziroma učiteljev. Ne zapuščaj stavbe, saj te lahko poškodujejo padajoči predmeti. Med potresom ne išči in ne rešuj igrač in hišnih ljubljenčkov, temveč rešuj sebe. Nikoli ne skači čez okno. Ne uporabljaj dvigala, saj lahko ostaneš v njem. Ne beži po stopnicah, ker se lahko porušijo. Pomakni se na najbližje varno mesto: počepni pod trdno mizo, stopi med podboje vrat nosilne stene ali v kot ob notranji nosilni steni prostora. Umakni se od steklenih površin in predmetov, ki bi lahko padli nate. Z rokami si zaščiti glavo.
Če si na prostem, se odmakni od stavb, električnih žic, drogov, reklamnih panojev.


Podrobnejša navodila si lahko prebereš v zloženki Uprave za zaščito in reševanje.