Trumpovi prvi ukrepi

3. 2. 2017

Novi predsednik ZDA Donald Trump ni pozabil na eno od svojih predvolilnih obljub in prepovedal je vstop v ZDA državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav. Povsod po svetu so ljudje začeli protestirati, številni so Trumpu napovedali tožbe. A njegov izvršilni ukaz je ostal, številne potnike iz teh držav, ki so bili namenjeni v ZDA, so zadržali na letališču.

Donald Trump je prepovedal vstop državljanom iz sedmih držav
Donald Trump je prepovedal vstop državljanom, tudi beguncem, iz sedmih držav: beguncem iz Sirije za nedoločen čas, za 120  dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom Irana, Iraka, Jemna, Sirije, Libije, Sudana in Somalije.

Prepoved ne velja za državljane Savdske Arabije
Večina teroristov v napadih 11. septembra 2001 je bila sicer iz Savdske Arabije. Ta država je ena od gospodarskih zaveznic ZDA, zato verjetno njenih državljanov ukrep ni doletel.

Protesti zaradi ukrepa
Ukrep so sicer obsodili v Združenih narodih in različnih človekoljubnih organizacijah, že več dni povsod po svetu potekajo protesti, številni pa so napovedali tudi tožbe. Po nekaj dneh so v Beli hiši ugotovili, da ne morejo prepovedati vstopa v ZDA zakonitim priseljencem z zeleno karto. To pomeni, da v državo lahko vstopijo vsi, ki že imajo dovoljenje za bivanje v državi.

Poglej še: Trumpova predsedniška tekma je sicer trajala več kot leto dni. Volitve v ZDA so namreč precej zapletene.