Hladna vojna

22. 4. 2014

Hladna vojna je obdobje groženj in napetosti med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo.

Začelo se je po 2. svetovni vojni
Po drugi svetovni vojni sta bili najmočnejši državi na svetu Združene države Amerike in Sovjetska zveza. Obe sta imeli tudi svoje zaveznike. Svet je bil tako razdeljen na dva dela, imenovana bloka vzhodnega in zahodnega.

Vzhodni in zahodni blok
V vzhodnih državah je bila na oblasti komunistična partija, ki je odločala o večini pomembnih stvari. Državljani niso smeli imeti veliko premoženja. Tudi tovarne so bile v državni lasti. Za zahodne države je bilo značilno, da so državljani lahko izbirali med več političnimi strankami. Premoženja posameznikov države niso omejevale.

Orožje je ostalo neuporabljeno
Politiki Sovjetske zveze in Združenih držav so se prepirali in hoteli dokazati, katera država je močnejša. Oba bloka sta imela ogromno vojakov in orožja, tudi jedrskega, ki bi lahko povzročil uničenje človeštva. A ker do spopada ni prišlo, in je orožje kljub grožnjam ostalo hladno, govorimo o hladni vojni.

Železna zavesa
Ker ljudje tudi niso smeli potovati iz enega bloka v drugega, so močno zastraženo mejo med njima poimenovali železna zavesa. Hladna vojna se je končala leta 1991, ko je razpadla Sovjetska zveza in z njo ves vzhodni blok, takrat je padla tudi železna zavesa.