Kaj dela predsednik Evropskega parlamenta

20. 1. 2017

Evropski parlament ima novega predsednika. Potem ko je s tega mesta predčasno odstopil Nemec Martin Schulz, ki je Evropski parlament vodil od leta 2012, so poslanci izvolili Antonia Tajanija. Tajani prihaja iz Italije in je član Evropske ljudske stranke. Kaj pa sploh počne predsednik Evropskega parlementa? Podrobno pod lupo.

Sedež Evropskega parlamenta je v francoskem mestu Strasbourg
Tam se vsak mesec za en teden zbere 751 poslancev iz 28-ih držav članic Evropske unije. Te vsakih pet let na volitvah izberejo njihovi državljani. Med poslanci ima zelo pomembno vlogo predsednik parlamenta. Tega ti izvolijo na tajnem glasovanju. Predsednik to funkcijo opravlja dve leti pol.

Poslanci v Evropskem parlamentu razpravljajo, sprejemajo ali zavračajo zakone
Denimo o tem, kako mora biti med vožnjo v avtomobilu poskrbljeno za varnost otrok. Ker je poslancev v parlamentu veliko, predsednik skrbi, da razprave in glasovanja potekajo po pravilih. Ko je zakon sprejet, ga mora predsednik podpisati. Podpisuje tudi proračun Evropske unije, torej dokument, v katerem je navedeno, kako bo Evropska unija porabljala denar. Evropski parlament sodeluje tudi z drugimi ustanovami Evropske unije in predsednik je tisti, ki ga zastopa. Prav tako se predsednik Evropskega parlamenta srečuje s politiki iz različnih držav sveta.

Kako je nastala Evropska unija?
Idejo o sedanji Evropski uniji je 9. maja 1950 predstavil francoski minister Robert Schuman. Na ta dan se vsako leto spomnimo z Dnevom Evrope. Sprva so se države povezovale zaradi skupnega gospodarstva. Danes Evropsko unijo sestavlja 27 držav članic, 1. julija 2013 pa se jim bodo pridružile še nove, med njimi tudi Hrvaška. 

Evropski poslanec
Evropski poslanec v Evropskem parlamentu razpravlja in glasuje o zakonskih predlogih, pri tem pa mora delovati pošteno. Poslanci so izvoljeni na volitvah za Evropski parlament.