Inavguracija Donalda Trumpa

20. 1. 2017

Mešane občutke po svetu vzbuja zaprisega Donalda Trumpa, kot 45. predsednika Združenih držav Amerike. Pa poglejmo, kdo je novi predsednik ZDA, Donald Trump.

Inavguracija je slovesen začetek nečesa pomembnega
Inavguracija, kakor rečemo slovesnemu začetku nečesa pomembnega, tudi začetku predsedovanja, pa poteka po določenih pravilih. Trump je z roko na Bibiliji slovesno prisegel, da bo po svojih najboljših močeh vodil državo. Zatem je imel prvi govor kot predsednik ZDA, nato pa sta se s prvo damo udeležila slavnostnega kosila v kongresu. Okoli devete ure zvečer je bila v Washingtonu slavnostna parada, še kasneje pa koncerti in plesi, ki sta jih odprla zakonca Trump.

Trump ni bil najbolj vzoren otrok
Donald John Trump se je rodil pred 70-imi leti v New Yorku kot četrti od petih otrok. Ker se ni primerno obnašal, so ga starši komaj 13-letnega poslali na vojaško akademijo v New Yorku, kjer je končal šolanje s činom stotnika. Tam je blestel predvsem v bejzbolu.

Eden najbolj znanih in uspešnih poslovnežev
Pozneje se je zaposlil v uspešnem očetovem gradbenem podjetju. Ko mu je oče dal milijon dolarjev, se je Trump lotil svojega posla. Postal je eden najbolj znanih in uspešnih poslovnežev v Ameriki. Ukvarja se predvsem z gradnjo hotelov, igralnic in drugih nepremičnin po vsem svetu. Najbolj prepoznaven je postal po resničnostnih šovih 'The Apprentice', sicer pa do zdaj nima še nobenih političnih izkušenj. Kljub temu je postal kandidat republikanske stranke na predsedniških volitvah  in 8. novembra lani premagal Hillary Clinton.

Trumpove skrajne ideje
Že v svoji kampanji je volivcem obljubljal, da bo državo vodil kot svoje podjetje. Veliko ljudi je razjezil s svojimi skrajnimi idejami, da bi vstop v državo prepovedal vsem muslimanom; želi si postaviti tudi zid med ZDA in Mehiko, da bi tako preprečil vstop ilegalnim priseljencem. Zanimiv odnos ima tudi do medijev.

Donald Trump je najstarejši izvoljeni predsednikv ZDA
Poročen je bil trikrat in ima pet otrok. Najmlajši Barron je star 10 let in se v medijih le redko pojavlja.

Ameriški volilini sistem se razlikuje od slovenskega, Trumpova pot do Bele hiše je bila kar zapletena. 45. ameriški predsednik bo torej Donald Trump, njegove naloge pa se od nalog evropskih predsednikov držav precej razlikujejo. Ameriški predsednik države ima pomembnejšo vlogo kot na primer predsednik naše države.