Lažne novice ali fake news

13. 1. 2017

Leto ima 365 dni − no, razen če je prestopno − in prvi april je rezerviran za to, da se pustimo naplahtati. Ampak samo ta dan. Žal pa vedno več ljudi naseda lažnim novicam vsak dan. Te se širijo v glavnem po družbenih omrežjih, obstajajo celo spletne strani z lažnimi novicami. Kako poskrbeti, da tudi sami ne bomo naivneži?

Na Facebooku naletimo tudi na novice, ki niso resnične
Na Facebooku naletimo tudi na laži. Ljudje jih širimo naprej, ker potrjujejo naše razmišljanje ali pa nas zabavajo. Tisti, ki jih objavljajo, pa z njimi tudi zaslužijo. Kako prepoznamo neprave novice Zelo dobro je, če v šoli vprašamo učitelje. Preverimo tudi, od kod je novica prišla, torej njen vir. Tretji recept za preverjanje leži na internetu, je spletno mesto snopes.com, kjer se posebej usposobljena ekipa trudi, da preiskuje novice in jih označuje kot resnične ali neresnične.

Kako preverimo fotografije
Če gre za slikovno gradivo, si lahko pomagamo z iskalnikom slik Google Images, kjer preverimo, ali je bila slika uporabljena že kje drugje, ali so jo grafično ali digitalno obdelali in ali gre za izmišljotino ali resnico.

In kako se spletnim prevaram izogniti
Spletne prevare, ki nas lahko tudi drago stanejo, bodo vedno obstajale. Zato takih vsebin ne odpirajte in nanje ne odgovarjajte. Preprosto jih izbrišite ali ignorirajte.