Mlade muslimanke in plavalni tečaj

13. 1. 2017

Če državljani menijo, da so kršene njihove pravice, pa se lahko obrnejo tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. To so storili tudi starši iz Švice, ki so muslimanske veroizpovedi. Niso se namreč strinjali s tem, da njihove hčerke hodijo na tečaj plavanja z dečki, saj je to v nasprotju z njihovo vero.

Plavalni tečaji so obvezni
Tečaji so za vse učence obvezni, saj je to sestavni del pouka. Starši dveh deklic v Švici se s tem niso strinjali, ker tečaje obiskujejo fantje in dekleta skupaj. Obe družini sta muslimanske veroizpovedi in menita, da je delna razgaljenost v mešani družbi kršitev islamskih pravil o čednosti; ne spodobi se namreč, da so dekleta pred fanti v kopalkah. Od šol so starši zahtevali dovoljenje, da jima ni treba obiskovati plavalnega tečaja, a tega pristojni v šolah niso odobrili.

Kršenje pravice do svobodne izbire veroizpovedi?
Šolske oblasti so starši zato obtožili, da kršijo njihovo pravico do svobodne izbire veroizpovedi, in se pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice. A sodišče je soglašalo s presojo šol, da morajo dekleta vseeno obiskovati plavalni tečaj, saj imajo šole pomembno vlogo pri spodbujanju vključevanja in sobivanja vseh otrok, ne glede na raso, vero ali jezik. Šole so s starši celo želele doseči kompromis, da bi deklicam med drugim na tečaju dovolili nositi burkini - to so kopalke, ki pokrijejo celo telo razen obraza, dlani in stopal.

Burkinije pri nas
Tudi v naših šolah se nekatera muslimanska dekleta izogibajo plavalnim tečajem, čeprav so v šolah dovolili, da so oblečene v burkinije. Tečaja se ponavadi izognejo s preprostim opravičilom staršev, da so bolne ali da imajo druge obveznosti. Ministrstvo za šolstvo še vedno išče rešitev.