Hanuka

23. 12. 2016

Božični večer je letos na prvi dan hanuke oziroma praznika luči. To je dan, ki ga Judje praznujejo vsako leto na drug datum, saj upoštevajo hebrejski koledar, ki je se ravna po luninih menah. Mi smo se pri pripravah na slavje pridružili družini Horjak.

">http://4d.rtvslo.si/arhiv/infodrom/174445342|none|embed|[/video]

Hanuka je praznik, ki traja osem dni in vsak dan ob sončnem zahodu se zbere družina ter na posebnem svečniku, imenovanem hanukija, prižgejo eno svečko. Z vsakim dnem se z leve proti desni prižge nova lučka. Tako se spominjajo vojaškega upora proti vladarju Antiohu Četrtem, ki je v drugem stoletju pred našim štetjem zatiral Jude.

Judovska skupnost v Sloveniji je zelo majhna
V Sloveniji je judovska skupnost zelo majhna, šteje le okoli 150 ljudi. Iz judovstva pa se je razvilo krščanstvo. Glavna razlika je v tem, da v judovstvu rešitelja ali mesijo še pričakujejo, pri krščanstvu pa je to Jezus. Njihova sveta knjiga se imenuje Tanaka ali hebrejsko sveto pismo.

Pravoslavni božič  
Katoliški kristjani praznujejo božič s 24. na 25. december, pravoslavni verniki pa 13 dni kasneje, torej s 6. na 7. januar. Pravoslavci namreč uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Kristjani praznujejo rojstvo Jezusa 
Božič je sicer dan, ko kristjani po vsej Evropi praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, božjega sina.