Zakaj smo žgečkljivi?

23. 4. 2014

Imam eno vprašanje za Infodrom: zakaj imamo sploh žgečke? Veliko bi mi pomenilo, če bi mi odgovorili.
Klemen

Žgečka nas zato, ker je naše telo občutljivo na tuje dotike in dražljaje. V telesu imamo namreč čutne senzorje, imenovane mehanoreceptorji, ki zaznajo, kdaj se nas nekdo dotakne. Nekateri imamo mehanoreceptorje bolj občutljive, drugi manj, zato so nekateri bolj, drugi pa manj žgečkljivi.

Kje smo najbolj žgečkljivi?
Največkrat smo ljudje najbolj občutljivi tik nad kolenom, na zatilju, podplatih, pod pazduho in v pasu. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da naj bi občutljivost na žgečkanje podedovali od naših prednikov, ki naj bi bili občutljivi zato, da jih je telo opozorilo na prihod mrčesa, pajkov in drugih nezaželenih obiskovalcev ter jih tako zavarovalo pred nevarnostjo.

Med žgečkanjem se smejimo
In zakaj se začnemo smejati, ko nas nekdo požgečka? Znanstveniki so ugotovili, da žgečkanje ljudje zaznavamo kot nekaj neprijetnega in nelagodnega, zato dobimo občutek, da se moramo braniti. Branimo pa se s smehom, kot se na primer nekateri branijo s skakanjem in kričanjem, ko na njih pristane ogromna žuželka. Ko tisti, ki nas žgečka, vidi, da se smejimo, nas pogosto začne žgečkati še bolj, mi pa se zato še bolj smejimo, s tem pa branimo še bolj.

Ko se požgečkamo sami, se ne smejimo
Samih sebe ne moremo požgečkati, razlog pa se skriva v tem, da naše telo ta dražljaj pričakuje. Pomemben element žgečkanja je namreč presenečenje, zaradi katerega se začnemo smejati. Ko se požgečkamo sami, pa naši možgani vedo, da se našemu telesu približuje dotik. Zato se na lasten dotik odzovemo manj burno, hkrati pa ni razloga, da bi se morali braniti.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.