Kako je nastala voda?

23. 4. 2014

Zdravo! Zanima me kako je nastala voda na Zemlji?
Inge Veronika

Nastanka Zemlje na vodi znanstveniki še ne znajo najbolje pojasniti. Nekateri domnevajo, da je voda nastala kmalu po nastanku našega planeta, ko se je začel ohlajati in strjevati. Pred tem je bil namreč naš planet tako vroč, da je vsa voda, ki je padla nanj, izhlapela, z ohlajevanjem Zemlje pa se je izhlapevanje ustavilo. Voda je zato na našem planetu ostala, tako pa so nastali oceani in jezera. Druga, novejša, teorija pa pravi, da naj bi vodo na naš planet prinesli kometi. Ti so pravzaprav gromozanske ledene gore, ki naj bi kmalu po tem, ko se je naš planet ohladil, pristali na Zemlji, led pa naj bi se čez čas stopil in nastali so oceani.

Voda je trdna, tekoča in plinasta
Voda pokriva kar 70 % našega planeta, brez nje pa življenje na Zemlji ne bi bilo mogoče. Voda na Zemlji sicer neprestano kroži in potuje od zemeljskega površja do neba in nazaj, to dogajanje pa imenujemo vodni krog, zaradi katerega je voda lahko trdna, tekoča in plinasta. Vodni krog deluje tako, da se tekoča voda na Zemlji začne zaradi toplote sonca segrevati. Zaradi tega se molekule vode začnejo oddaljevati med seboj in spreminjati v nevidne hlape oziroma paro in tako se pojavi voda v plinastem agregatnem stanju. Bolj ko je vroče, več vode izhlapi, največ vode pa izhlapi iz oceanov in morij.

Vodna para se začne dvigovati v zrak, tam pa se oblikuje v oblake. Oblaki nato začnejo potovati po nebu in ko se para v oblakih dovolj ohladi, se zopet spremeni v tekoče agregatno stanje oziroma kapljice. Ta proces imenujemo kondenzacija. Preden začnejo kapljice padati na Zemljo, postajajo oblaki vse gostejši in temnejši, kar lahko s prostim očesom vidimo na nebu. Ko je kapljic v oblaku preveč, pa začnejo padati nazaj na Zemljo v obliki dežja. Kapljice lahko padajo tudi v obliki snega, kar se zgodi takrat, ko je temperatura v oblaku nižja od 0 °C in se kapljice spremenijo v snežinke.

Vodo, ki pade na Zemljo, nato posrkajo rastline, ki jo potrebujejo za rast. Voda se zato začne nabirati pod tlemi, prav to vodo pa nato ljudje s posebnimi črpalkami črpamo in jo uporabljamo za pitje, kuhanje in umivanje. Voda, ki pade na Zemljo, se zadržuje tudi na površini v obliki jezer in rek, iz katerih voda znova steče v oceane in morja, vodni krog pa je tako ponovno sklenjen.

Voda je pomembna tudi za človeka
Voda v našem telesu opravlja pomembno nalogo, saj po njem prenaša kisik, vitamine in minerale. Uravnava tudi telesno temperaturo, kar pomeni, da se, če je temperatura v prostoru višja od temperature našega telesa, začnemo potiti. Potenje pa pravzaprav pomeni, da skozi našo kožo izhlapeva voda, telo pa se na ta način hladi. Pomembno je tudi, da vodo pijemo vsak dan, saj tako preprečimo, da bi naše telo dehidriralo. Zanimiv je tudi podatek, da ljudje brez vode ne moremo živeti dlje kot tri do pet dni, medtem ko bi brez hrane lahko živeli tudi do 90 dni.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.