Nadpovprečni v matematiki in naravoslovju

3. 12. 2016

Matematika je glasba razuma, je že pred mnogimi leti dejal matematik James Joseph Sylvester. Letos pa je mednarodna raziskava pokazala, da ste učenci slovenskih osnovnih šol v primerjavi z mladimi iz 57 držav nadpovprečno dobri matematiki in naravoslovci. Preverjali so znanje četrto- in osmošolcev. Še posebej dobro gre matematika učencem iz Osnovne šole Žiri.

Odlični rezultati pri matematiki in naravoslovju
Slovenski osmošolci  so po raziskavi Timms 2015 dosegli v naravoslovju 5. najvišji dosežek (od 39),  v matematiki pa so dosegli 12. mesto. Četrtošolci pa so dosegli 11. mesto (od 49) v naravoslovju in 25. mesto, sredino lestvice, v matematiki.  Pedagoški inštitut dobre rezultate pripisuje prenovljenim, boljšim, učnim načrtom. Mladi iz Žirov pa dobre rezultate pripisujejo svojemu in trudu učiteljev.

Matematika in naravoslovje kljub dobrim rezultatom nista priljubljena
Raziskava je pokazala še, da je znanje matematike in naravoslovja slovenskih osnovnošolcev vsako leto boljše.  Je pa raziskava pokazala še, da se mladi kljub dobrim rezultatom manj radi učijo matematike in naravoslovja in da so pri tem manj samozavestni.  Do naravoslovja je naklonjena le dobra tretjina četrto- in petina osmošolcev.

Znanje matematike preverjamo tudi s pomočjo NPZ-jev, preveri, kakšne spremembe se obetajo.