Dan Rastoče knjige na Osnovni šoli Brežice

5. 10. 2016

V soboto, 1. oktobra 2016, je bil na Osnovni šoli Brežice prav poseben dan.

OŠ Brežica se je pridružila projektu Rastoča knjiga
Tega dne sta se Osnovna šola Brežice in Občina Brežice s svečano akademijo pridružili vseslovenskemu gibanju Rastoča knjiga. Projekt izvirno predstavlja vizijo in strategijo naše države. Gradi na prepričanju, da je Slovenija lahko uspešna država, če bo ustrezno spodbudila in povezala dva milijona glav in src ter štiri milijone rok.

Nastopalo je več kot 300 učencev
Svečana akademija se je začela v Športni dvorani Brežice, kjer so vse zbrane nagovorili ravnateljica Osnovne šole Brežice mag. Marija Lubšina Novak, župan Občine Brežice Ivan Molan in slavnostni govornik Mitja Bervar, predsednik državnega sveta Republike Slovenije. Prireditev je v nepozaben preplet vrednot povezovalo več kot tristo nastopajočih učencev, ki so s svojo otroško prisrčnostjo in mladostniško vedoželjnostjo pod vodstvom svojih mentorjev navdušili zbrane v dvorani.

Otvoritev skulpture Rastoča knjiga
Po prireditvi je bila otvoritev skulpture Rastoča knjiga. Pred skulpturo, ki so jo simbolično poimenovali eHrast, je zbrane nagovoril še predsednik društva Rastoča knjiga, akademik prof. dr. Boštjan Žekš. Virtualni hrast je »zrasel« na področju, kjer je pred desetletji veliko otrok preživljalo svoj prosti čas, imenovanem Hrastinca. V današnjih časih, desetletja kasneje, je prostor pod eHrastom prav tako namenjen druženju. Posedanju, izmenjavanju idej, prvim simpatijam, branju, počitku … Učenci in zaposleni Osnovne šole Brežice bodo vsako leto v tednu otroka ob skulpturi pregledali opravljeno delo. Zavedajo se, da rastoča knjiga ni navadna knjiga. Je knjiga, ki kliče k temu, da rastejo in se dvigajo z njo. Vsak dan. Vsak zase. Po svojih zmožnostih in možnostih. Pa vendar − vsi skupaj. In je velika odgovornost.

Po prireditvi so bili starši povabljeni na prijetno druženje v razrede svojih otrok, kjer so skupaj ustvarjali, pregledali opravljeno delo in snovali nove ideje.                                                                                                                    

Društvo Rastoča knjiga
Društvo Rastoča knjiga je bilo ustanovljeno ob prehodu v novo tisočletje, ob tisočletnici Brižinskih spomenikov. Poglavitni razlog za njegovo ustanovitev je bilo predvsem dejstvo, da Slovenija ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja ni imela jasno začrtane kulturne politike, ki bi tudi po vstopu v Evropsko unijo zavarovala slovensko literarno izročilo, s tem pa seveda tudi slovenski jezik. Poslanstvo društva je opozarjanje na kulturne vrednote slovenske preteklosti.

OŠ Brežice

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.