Televizijski boj leta  

27. 9. 2016 - Zakaj je včeraj pred TV-ekrani najverjetneje sedelo rekordno število Američanov?

Zakaj je včeraj pred TV-ekrani najverjetneje sedelo rekordno število Američanov? Ameriška predsedniška kandidata Donald Trump in Hillary Clinton sta se pomerila v prvem od treh televizijskih soočenj.  

Trump in Clintonova imata trenutno skoraj enako podporo volilcev
Donald Trump je republikanski kandidat za ameriškega predsednika, Hillary Clinton pa je kandidatka demokratov. Pomerila se bosta v zelo zapletenem tekmovanju za predsednika Združenih držav Amerike. Po zadnjih raziskavah jima gre v kampanji zelo zelo podobno, tako da bo boj za predsedniški položaj očitno napet do konca. Televizijska soočenja bosta izkoristila za iskanje podpore še neodločenih volilcev. Teh naj bi bilo še približno 20 %.  

Govorila sta o davkih
Na soočenju je Donald Trump obljubil, da bo znižal davke (to je del zaslužka, ki ga državljani dajemo v državno blagajno) in da se bo Amerika zadolžila za še dodatnih 5000 milijard dolarjev. Verjame, da bo to pomagalo ameriškemu gospodarstvu. Clintonova pa je dejala, da to nista dobra ukrepa, saj so podobni ukrepi pred leti povzročili krizo.  

Na soočenju je bolje šlo Hillary
Med soočenjem sta se sicer veliko medsebojno obtoževala. Hillary ga je na primer zbodla, zakaj ni objavil svoje davčne napovedi, on pa njej očita zdravstvene težave zaradi katerih morda ne bi zmogla vseh predsedniških nalog. Po mnenju analitikov pa se je med razpravo bolje odrezala Hillary Clinton, ki je tudi žena nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona.  

Čakata ju še dve televizijski soočenji
Naslednje televizijsko soočenje bo 9. oktobra na univerzi Washington v St. Louisu, zadnje pa 19. oktobra na televiziji Fox.  

ML, foto: Reuters