Izdelava semenskih bomb in zeleno bombardiranje

25. 4. 2014

Na različnih lokacijah po Ljubljani v mesecu aprilu in maju poteka več dogodkov izdelave semenskih bomb in zelenega bombardiranja. Udeleženci se na delavnicah učijo sami izdelati semenske bombice s katerimi lahko ozelenjujejo zapuščene mestne kotičke. Lokacijo zelenega bombardiranja lahko prebivalci tudi sami predlagajo preko spletnega interaktivnega zemljevida degradiranih območij. Akcijo KAbum! je pripravila skupina krajinskih arhitektov Pazi!park v okviru meseca krajinske arhitekture.

V soboto, 26. aprila, ob 16. uri bo v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi v okviru programa Igriva arhitektura potekala delavnica izdelovanja semenskih bomb za ozelenjevanje skritih in zapuščenih kotičkov v mestu. Iz naravnih materialov; gline, zemlje in mešanice avtohtonih semen bomo mešali, packali in oblikovali semenske kroglice, ki jih bodo udeleženci lahko odnesli domov in po 24 urnem sušenju uporabili za zeleno bombardiranje zapuščenih in degradiranih območij v mestu. Delavnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta starosti in je brezplačna.

Katera območja v Ljubljani te motijo ker so neurejena, zapuščena in puščobna?

Sočasno z akcijo se na spletu oblikuje interaktiven zemljevid območij, za katera si prebivalci želimo, da bi bila zelena. Uporabniki lahko na karto mesta Ljubljane sami dodajo lokacijo, ki se jim zdi primerna za ozelenitev s cvetočo travno mešanico. V sklopu akcij zelenega bombardiranja bomo ozelenili nekatere od predlaganih lokacij ter spremljali njihovo rast.

Zelena gverila

Semenske bombe so pravzaprav že dolgo poznan način setve rastlin v gosti vegetaciji ali na težko dostopnih zemljiščih. Narejene so iz gline, zemlje in primerne semenske mešanice ter oblikovane v kroglice. V današnjem času so semenske bombe postale orodje gverilskih vrtnarjev po celem svetu.

Zakaj zeleno bombardiranje?
Zaradi stečajev gradbenih podjetij in investitorjev brez finančnih sredstev Ljubljana v zadnjih letih postaja mesto zapuščenih gradbiščnih jam in ograj. Največ jih je prav sredi najbolj urbanih območij, kjer kazijo podobo mesta, znižujejo kakovost življenja okoliških prebivalcev in zavirajo razvoj skupnosti. V okviru akcije KAbum! se bomo spopadli s takimi degradiranimi in zapuščenimi območji in jih spremenili v cvetoče travnike.