Začetek paraolimpijskih iger

7. 9. 2016

Dobra dva tedna sta minila od konca olimpijskih iger v Riu. A olimpijska tekmovanja še niso končana. Začenjajo se namreč paraolimpijske igre, tj. olimpijske igre za športnike invalide. Igre bodo trajale do 18. septembra, na njih pa bomo stiskali pesti tudi za osem slovenskih predstavnikov. Morda pa osvojijo tudi kakšno posebno olimpijsko medaljo.

Prve paraolimpijske igre so bile leta 1948
V britanskem mestu Stoke Mandeville so leta 1948 pripravili prvo tekmovanje invalidnih športnikov. Od leta 1988 paraolimpijske igre potekajo v istih mestih kot olimpijske. V novejši zgodovini so bila prizorišča paraolimpijskih iger  tako naslednja: Barcelona l. 1992, Atlanta l. 1996, Sydney l. 2000, Atene l. 2004, Peking l. 2008 in London l. 2012.

Slovenijo zastopa osem paraolimpijcev
Že prvi tekmovalni dan od enajstih bosta na tekmovališčih dva slovenska udeleženca iger: plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter. Slovenska zasedba je sicer skromnejša kot na nekaterih prejšnjih igrah, tudi zato, ker tokrat ni predstavnikov ekipnih športov. Poleg Đurića in Pinterja ima Slovenija še šest udeležencev. Najmočnejša je strelska ekipa, v kateri so še Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin, po enega udeleženca pa imamo še v kajaku z Dejanom Fabčičem, atletiki s slepim maratoncem Sandijem Novakom in kolesarstvu z ročnim kolesarjem Primožem Jeraličem.

Foto: Reuters