Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

17. 8. 2016 - 17. avgust je državni praznik

17. avgusta se spominjamo obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Ste vedeli, da je 17. avgust državni praznik? Ker to ni dela prost dan, ste ga morda prezrli, a na današnji dan se spominjamo za našo zgodovino izredno pomembnih dogodkov. 17. avgusta se spominjamo obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Do konca prve svetovne voje so prekmurski Slovenci spadali k ogrski polovici takratne države Avstro-Ogrske
Ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev se vsako leto spominjamo dogodkov, ko so prekmurski Slovenci po 900 letih postali del matičnega naroda. Slovenski prebivalci Prekmurja so se namreč vse do konca prve svetovne vojne razvijali ločeno od preostalih Slovencev in so bili pod močnim vplivom razmer, ki so prevladovale v ogrski polovici Avstro-Ogrske. Do konca prve svetovne vojne so prekmurski Slovenci tako spadali k ogrski polovici takratne države Avstro-Ogrske, preostali del naše domovine pa k avstrijski.

17. avgusta je oblast na ozemlju prevzelo ljudstvo
Po prvi svetovni vojni so se na pariški mirovni konferenci dogovorili, da Prekmurje pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Nekateri Prekmurci, Porabski Slovenci, pa so ostali pod Madžarsko, saj je bila za mejo določena razvodnica med Muro in Rabo. Jugoslovanska vojska je oblast na ozemlju prevzela 12. avgusta leta 1919 in jo pet dni pozneje, 17. avgusta, prepustila civilni oblasti.

Fotografija dneva prikazuje osrednjo državno slovesnost ob 90. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je bila v Beltincih. 

Foto: BoBo