Kako in zakaj nastane smrkelj?

25. 4. 2014

Ko sem prehlajena, zelo pogosto smrkam. Zanima me, zakaj in kako smrkelj sploh nastane in zakaj ga potrebujemo?
Rebeka, 8 let

Smrklji nastanejo iz sluzi, ki jo izloča nosna sluznica. Če smo prehlajeni, nosna sluznica deluje pospešeno, zato pogosteje smrkamo in tako izločamo bakterije. Drugače pa izločki iz nosu pomagajo iz telesa odstranjevati prašne delce, ki zaidejo v nos in bi, če smrklja ne bi bilo, pristali v naših pljučih.

Smrklju ščitijo naša pljuča
Smrklji nastanejo iz sluzi, ki jo izloča nosna sluznica. Sluznica je kot nekakšna prevleka, ki straži vhode v človekovo telo: imamo jo v očeh, ustih, nosu, pa tudi v odprtinah sečil in prebavil. Izloček ujame vse delce, ki med dihanjem zaidejo v nosno votlino. Ko se teh delcev nabere več, nastane smrkelj. Če je naš smrkelj umazan, temen, pomeni, da smo dihali onesnažen zrak. V takšnem zraku je več prašnih delcev. Če torej ne bi bilo smrklja, bi ti prašni delci pristali v pljučih. Vonj, velikost in tudi barva smrklja so tako odvisni od zraka, ki ga dihamo.

Ko smo bolani, je smrklja več
Če smo prehlajeni, nosna sluznica deluje pospešeno. Takrat se nam zdi, da se curljanje iz našega nosu ne bo nikoli ustavilo. To je zato, ker se bakterije krvi se pomešajo z vodo iz telesa in zapustijo telo skozi nosno votlino. Torej je dobro, da imamo smrkelj, saj nam pomaga k ozdravitvi. Ko smo prehlajeni, naj bi posmrkali 14 gramov izločkov, to je približno za eno in pol jušne žličke tekočine. Te zanima, zakaj sploh zbolimo? Od kod virusi in kako se pred njimi zavarovati? Preveri, kako povečati svojo odpornost.

Smrklji so različnih barv
Prozorna barva smrklja je najpogostejša. Če smo zaužili veliko mlečnih izdelkov, je izloček iz nosu lahko bolj bele barve. Če je smrkelj rdeče ali rjave barve, so v njem delci strjene krvi. To se zgodi, kadar v nosu zaradi napenjanja popokajo majhne žilice. Rumen smrkelj imamo takrat, ko so v telesu virusi. Rumen smrkelj je pokazatelj, da je telo v boju in je aktiviralo imunski sistem. Kadar je v telesu tudi vnetje, je izloček iz nosu zelen. Tak je zaradi umrlih belih krvničk, ki se aktivirajo, ko se je treba boriti z bakterijami. Če je zrak zelo onesnažen, je lahko naš smrkelj temnorjav. Zelo temnorjav izloček iz nosu pa je značilen za kadilce.

In kakšen okus ima smrkelj?
To zagotovo vedo junaki knjig o Harryju Potterju, kjer lahko preberemo, da je eden izmed okusov bobkov, ki jih je izumil Berie Bruch, tudi smrkelj. Prodajajo jih na vlaku do Bradavičarske akademije in v Creparjevi trgovini v Meryascoveeni.

Ti, ti, smrkelj!
V slovarju slovenskega knjižnjega jezika pa lahko preberemo, da z besedo smrkelj slabšalno označujemo tudi razposajenega in objestnega otroka.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.