Na OI bodo tudi ruski športniki

25. 7. 2016

Mednarodni olimpijski komite je 12 dni pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Braziliji sporočil, da bodo na njih lahko nastopili tudi ruski športniki. To namreč ni bilo samoumevno.

Ruski športniki so pretiravali s kršenjem protidopinških pravil
Doping, ki je med športniki zelo razširjen, je očitno dobro poznan tudi ruskim športnikom. V Rusiji je kršenje protidopinških pravil postalo celo tako zelo razširjeno, da naj bi ga podpirala celo država. A ker je doping strogo prepovedan, sploh pa na tekmovanju kot so olimpijske igre, so predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja premišljevali, da bi nastop na olimpijskih igrah prepovedali kar celotni ruski reprezentanci.

Odločitev o nastopih posameznih športnikov bodo zdaj sprejemale panožne športne zveze
Nastop vsakega posameznega ruskega športnika, ruska olimpijska reprezentanca jih ima 387 (med njimi je tudi 68 že izključenih atletov), bo najprej morala odobriti pristojna mednarodna panožna zveza. Vodstva teh zvez bodo odločila, ali bodo dovolila nastope ruskim športnikom v posameznih športih. Mednarodna teniška zveza (ITF) je tako že potrdila, da bo sedmerica ruskih teniških igralcev v Riu lahko nastopila. 

Za ruske športnike bodo veljala strožja pravila
Mednarodni olimpijski komite je še sporočil, da v Riu ne bo smel nastopiti noben ruski športnik, ki je bil v preteklosti kaznovan zaradi zlorabe nedovoljenih poživil, čeprav je kazen že odslužil. Vsi tisti ruski športniki, ki bodo nastopili v Braziliji, pa bodo imeli stroge, dodatne in nenapovedane dopinške teste.

Foto: EPA