Svetovna premiera filma Nika v Zlinu  

30. 5. 2016

Na 56. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v češkem Zlinu, ki poteka od 27. maja do 3. junija, bo slovenski film Nika v režiji Slobodana Maksimovića v tekmovalnem programu doživel svetovno premiero. Film bo na sporedu zadnje majsko popoldne.  

Mladinska akcija z univerzalno zgodbo
Ceste, karting, urbani parkour in arabski pevski zvezdnik so nekatere izmed tem, ki jih bo mlado občinstvo letos gledalo v osrednjem programu na tradicionalnem festivalu v Zlinu. Film Nika, posnet v sodelovanju s TV SLO, pripoveduje o neustavljivi najstnici, ki je po preminulem očetu podedovala strast do hitrosti in željo po tekmovanju v kartingu. Nikina mama se s hčerino izbiro konjička ne strinja, a se hkrati zaveda, da je hči dovolj stara, da odgovornost za svoje odločitve prevzame sama.  

Pri filmu so sodelovali znani igralci in glasbeniki
Niko je odigrala Ylenia Mahnič, 19-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila pri igranju v filmu. Njeno igralsko družino sestavljajo Marjuta Slamič (mama), Sebastijan Cavazza (oče) in Benjamin Krnetić (simpatija), ob njih pa nastopajo še Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič in drugi.  Eden izmed adutov generacijskega filma Nika je tudi glasba, ki je delo Petra Dekleve in Mihe Guština - Guštija, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe skupin Dubioza Kolektiv, Lačni Franz, Koala Voice, Dandelion Children, Prismojeni profesorji bluesa, Rudija Bučarja in Guštija.  

Film bo v Sloveniji prvič na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v slovenske kinodvorane pa prihaja 20. oktobra 2016.