Kenijec Sulejman si želi v pravo šolo

27. 5. 2016

http://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/2041|none|embed|[/video]

Otroci nomadskega ljudstva v Keniji, državi v Afriki, kjer večji del leta vlada suša, zelo zgodaj postanejo samostojni. Že rosno mladi namreč prevzamejo odgovornost za pašo živine in zadolženi so tudi za to, da hodijo v po več kilometrov oddaljene kraje, kjer je še mogoče najti vodo za vso družino.

Sulejman ne hodi v šolo
Zaradi posebnega načina življenja Sulejman ne more hoditi v šolo. Uči se le nekaj malega arabščine, da bo lahko bral sveto knjigo Koran. Še najbolj je vesel, če lahko večino dneva preživi na paši, v družbi živali. A vseeno bi nekoč rad živel drugače. Želi si v pravo šolo. Selijo se bližje večjim mestom Ker je nomadsko življenje zaradi suše vse težje, se pripadniki njegovega ljudstva selijo čedalje bližje večjim mestom, kar za nomade ni običajno. Za Sulejmana pa je to morda priložnost, ki obeta svetlejšo prihodnost.

Zaradi revščine trpijo številni otroci v Keniji
Čeprav Kenija velja za gospodarsko najnaprednejšo državo v vzhodni in osrednji Afriki, tam skoraj 40 odstotkov ljudi živi v revščini, ta pa najbolj prizadene prav otroke. V zasebni kenijski šoli, kjer je poučevala tudi prostovoljka Sara, je Infodrom obiskal učence. Ti imajo pouk tudi po zaslugi denarne pomoči iz Slovenije.  Na položaj države močno vpliva tudi politika.