Nagrada za Infodromov dokumentarni film Čhavoro

20. 5. 2016

Lani je v našem uredništvu nastala dokumentarna serija v petih delih z naslovom Infodrom: Moje življenje. Dokumentarni film Čhavoro, ki govori o življenju mladih Romov, je požel še poseben uspeh. Na letošnjem balkanskem festivalu filmskih in televizijskih oddaj za otroke in mlade v Bolgariji, ki se imenuje Art Amphora, je prejel glavno nagrado v kategoriji dokumentarnih filmov.

Čhavoro govori o željah in sanjah treh osnovnošolcev z romskimi koreninami
Binito, Kristina in Niko so osnovnošolci, ki jih v življenju zanimajo različne reči, prav vsi pa imajo skupne prednike – nomade, ki so se po svetu razselili iz Indije. So Romi in so na to ponosni. Živijo v različnih skupnostih in razmerah, sami pa razmišljajo, kakšno življenje si želijo za svoje potomce. Binito še vedno živi na nekdanjem smetišču, v zabojniku brez vode in elektrike. Druži se večinoma z otroki, ki izhajajo iz podobnih razmer, se skupaj s starši borijo za obstanek in stremijo k temu, da bi bilo jutri bolje. Kristina je dekle, ki s svojimi starši živi s strnjenem romskem naselju, redno hodi v šolo in se rada ukvarja s snemanjem kratkih filmov o življenju Romov. Njihova družina je ugledna, sodelujejo v romskem društvu in si želijo napredka za Rome. Zaveda se, da veliko njenih vrstnic že razmišlja o svoji družini, sama pa je vzgojena tako, da bo s tem še počakala in raje dokončala šolanje. Tretji junak filma je Niko, ki je po mami Rom in to s ponosom pove, a nikoli ni živel v romskem naselju. V filmu tako predstavljajo svoje (ne)romsko življenje, sanje in želje ter se opredelijo do tega, kako dojemajo sebe in kako jih dojemajo drugi.

Scenarij za nagrajeni Čhavoro je napisala naša Tina
Scenarij za nagrajeni film je pripravila Tina Antončič, tudi urednica oddaje Infodrom: »Ustvarjalci smo bili zelo zadovoljni, ko je dokumentarni film toplo sprejelo občinstvo, seveda pa je nagrada žirije festivala Art Amphora potrditev, da delamo dobro in da se s svojimi stvaritvami lahko kosamo z drugimi ustvarjalci v regiji. Nasmeh ob novici je bil še posebej sladek. Letos sicer nimamo v načrtu nove serije dokumentarnih filmov, zato pa v uredništvu že pripravljamo pester nabor tematik za mlade, ki bi jih radi bolj poglobljeno prikazali v daljši, dokumentarni obliki. Držimo pesti, da bo serija Infodrom: Moje življenje prihodnje leto dobila še kakšnega brata ali pa sestrico.«

Čhavoro si lahko ogledate tudi na naši spletni strani.