Desetnica za Sanje o belem štrpedu

20. 5. 2016

Društvo slovenskih pisateljev je podelilo 13. nagrado desetnica. To je nagrada, ki jo društvo podeljuje za najboljše otroško oziroma mladinsko delo. Nagrado je komisija podelila romanu Marjane Moškrič Sanje o belem štrpedu.

Štrped je pravljično bitje
Po besedah nagrajene pisateljice je štrped pravljično bitje s Krasa, poznajo pa ga tudi v Čičariji. Gre za belega polhka s sokoljimi krili in očmi, ki mu iz ušes rastejo jesenovi listi, ljudem pa prinaša dobro in svetlobo. Obstaja pa tudi njegovo nasprotje, črni štrped, ki prinaša zlo, nesrečo in smrt. Marjanini junaki »Eni imajo vsega preveč, drugi vsega premalo, vmes pa ti mladi junaki, najstniki, ki iščejo svoj smisel. Jaz moram o tem pisati,« pravi pisateljica. Zgodbo Sanje o belem štrpedu tako pripovedujejo trije junaki, Šona (Sonja), Olmo in Sine (Siniša), ki predstavljajo tri zorne kote oziroma tri resnice. Kajti hitro je razvidno, da ima vsak o isti stvari svojo resnico, kar pa je odvisno od podatkov, ki so jim na voljo.

Drugi nominiranci
Komisija je izbirala med 83 otroškimi in mladinskimi deli, napisanimi v zadnjih treh letih. Za letošnjo nagrado so se potegovali Milan Dekleva, Aksinja Kermauner, Svetlana Makarovič, Vinko Möderndorfer, Marjana Moškrič, Matjaž Pikalo, Andrej Rozman, Damijan Šinigoj, Anja Štefan in Dim Zupan.

Dosedanji dobitnici nagrade desetnica
Lani je desetnico dobil Mate Dolenc. Dosedanji dobitniki nagrade so še Slavko Pregl, Janja Vidmar, Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman Roza, Marjana Moškrič, Dim Zupan, Milan Dekleva, Bina Štampe Žmavc, Feri Lainšček in Vinko Möderndorfer.