Dva papeža postala svetnika

27. 4. 2014

V Vatikanu je papež Frančišek na Trgu sv. Petra za svetnika razglasil papeža Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. Med kanonizacijo, to je postopkom razglasitve nekoga za svetnika, so bile na oltarju relikvije obeh papežev. Janeza Pavla II. in Janeza XXIII, ki sta korenito zaznamovala Cerkev in svet v drugi polovici 20. Stoletja, lahko sedaj kot svetnika slavijo po vsem svetu.


Na Trgu Svetega Petra v Vatikanu se je zbralo okoli milijon vernikov, da bi bili priča temu zgodovinskemu dogodku. 27. april 2014 se v zgodovino ne bo zapisal le kot dan, ko sta prvič v zgodovini Cerkve svetnika postala dva papeža hkrati, ampak tudi kot dan, ko sta bila prvič na kanonizaciji navzoča dva papeža hkrati. Slovesnosti se je udeležil tudi prejšnji papež Benedikt XVI, ki je bil bil prvi papež, ki je v 600 letih odstopil z mesta papeža zaradi zdravstvenih razlogov. Trg svetega Petra sicer sprejme okoli 100 tisoč ljudi, zato so ostali dogajanje lahko spremljali na okoliških ulicah in trgih na 18 velikih zaslonih.


Dogodka so se udeležili tudi številni drugi državniki. Prisotnih je bilo več kot 90 delegacij vlad in mednarodnih organizacij, od tega 24voditeljev držav. Prav tako so bili v Vatikanu navzoči številni predsedniki vlad, dvorov in drugih religij.


Slovesno mašo so v živo prenašale številne televizije, verniki pa so si prenos v živo in v tehniki 3D lahko brezplačno ogledali tudi v 500 kinodvoranah v 20 državah.
79. in 80. papež svetnik


Papež Janez XXIII. ima priznan le en čudež - čudežno ozdravitev redovnice, ki je leta 1966 po priporočanju pokojnemu papežu na nerazložljiv način okrevala po hudi bolezni -, a je papež Frančišek vseeno potrdil njegovo kanonizacijo. Kot svetniku so mu za njegov praznični dan določili 11. oktober.

Janezu Pavlu II. pa Cerkev priznava dva čudeža. Pri prvem gre za ozdravitev francoske redovnice Marie Simon-Pierre, ki je prebolela parkinsonovo bolezen, ko je molila za pokojnega Janeza Pavla II. Drugi čudež naj bi se zgodil 1. maja 2011, ko je bil papež na Trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela ženska iz Kostarike. Obe čudežno ozdravljeni ženski bosta prisotni na kanonizaciji na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Novi svetnik je za praznični dan dobil 22. oktober, dan inavguracije leta 1978.