TTIP, kratica tedna

6. 5. 2016

TTIP je kratica, ki je ta teden dvignila veliko prahu. Gre za sporazum, ki bi ga rade sklenile Združene države in Evropska unija, zdaj pa se o njem še pogajajo. A novi dokumenti razkrivajo, da bi lahko sprejetje sporazuma za nas pomenilo manj kakovostno hrano. Evropski politiki sicer trdijo, da tega ne bomo dovolili.  

Za in proti
Največja skrb je, da bo TTIP odpravil zakone Evropske unije, ki skrbijo za varnost potrošnikov to je vseh nas. Bojijo se, da je razlog za sprejetje tega sporazuma le omogočanje še večjega zaslužka že tako bogatim velikim mednarodnim podjetjem, ne pa skrb za varnost ljudi. Zagovorniki sporazuma poudarjajo, da bi TTIP obema podpisnicama prinesel velike denarne koristi, v milijardah evrov. Poudarjajo tudi, da so za zdaj razkriti dokumenti le predlogi in da jih bodo do končne potrditve še spremenili.

Slovenija sporazum še vedno podpira
Po razkritju okoljevarstvene organizacije Greenpeace, da ob sprejetju čezatlantskega trgovinskega in naložbenega sporazuma med ZDA in Evropsko unijo grozita Evropi znižanje okoljevarstvenih standardov in omejevanje pravic potrošnikov, vse več ljudi opozarja na škodljive posledice sprejetja tega sporazuma. Slovenija bo sicer še naprej podpirala pogajanja o čezatlantskem prostotrgovinskem in naložbenem sporazumu, čeprav ni zadovoljna z vsemi njegovimi določili. TTIP sicer ni edini sporazum, ki ga EU pripravlja z drugimi državami