NASA SpaceApps

29. 4. 2016

Iz Nasinega izziva Space Apps, v okviru katerega so mladi reševali težave odpadkov v vesolju, ki so nevarni za satelite in vesoljske postaje, prihajajo današnje fotke dneva. NASA SpaceApps izziv se je letos zgodil v prostorih ABC Hub-a in Tehnološkega parka Ljubljana. Hackatonu je sicer istočasno potekal v kar dvestotih mestih po celem svetu! Gre za dvodnevni dogodek, kjer so se zbrali entuziasti in profesionalci in skupaj iskali rešitve na področjih Tehnologije, Aeronavtike, Vesoljske Postaje, Solarnega sistema, Zemlje in potovanja na Mars, ki jih je razpisala ameriška vladna agencija, odgovorna za ameriški vesoljski program in dolgoročne vesoljske raziskave, NASA.

Ekipa Space Whale si je prislužila prvo mesto. Gre za štiričlansko ekipo, ki jo sestavljajo Erazem Pivk, Domen Baumgartner, Aljaž Kontestabile in Žan Magerl in prihaja z OŠ Simona Jenka iz Kranja in gimnazije Bežigrad. 

»V atmosferi se trenutno nahaja 500.000 smeti, naša ideja je pripeljati 60.000 smeti nazaj na zemljo, ter jih prodati kot spominke, modne dodatke in ustvariti prodajno vrednost pri NASI. Za to smo naredili tudi že izračune in ugotovili, kako veliko investicijo potrebujemo in za kakšen zaslužek od prodaje v končni fazi gre«, nam je zaupal Erazem.

 »Ekipa ”Space Whale” je izdelala dobro premišljen poslovni načrt, z jasnim ciljem, kako do dobička. Od ideje, zasnove, izvedbe in prodajne strategije - vse skupaj v skromnih štirih urah. Naj poudarim, da se člani ekipe pred prihodom niso poznali. Bili smo navdušeni nad rezultati. Ravno zato ABC Pospeševalnik sedaj pripravlja izzive za mlade, ki bodo potekali v času poletnih počitnic«, so zapisali organizatorji.

Drugo mesto si je prislužila petčlanska ekipa “Life System, ki je sestavljajo Gregor Gubinšek, Gregor Alič, Špela Alič, Mia Pirnat Kopač in Anton Žabkar iz OŠ Dobrova in OŠ Alojzija Šuštarja. Gre za ekipo, ki se je tudi prvič srečala na tekmovanju in je za ta izziv ustvarila prav posebno rešitev, ki zajema ne le problematiko smeti, ampak so mladi vizionarji ustvarili celoten ekosistem, ki bi ga lahko aplicirali na Mars.

Tretje mesto si je prislužila ekipa “Kelti” iz gimnazije Novo Mesto, ki je sestavljajo Larsen Cundrič, Matic Rajnar, Domen Mohorčič, Andraž Ostrovršnik in Adam Šiško, tako so dobili povabilo, da predstavijo svojo idejo o recikliranje odpadkov v kisik, metan in druge pline na letošnji Podim konferenci, ki se bo odvila med enajstim in dvanajstim majem v Mariboru.

 Foto: Siniša Kanižaj/ABC