30 let po Černobilu

29. 4. 2016

Ta teden so bile v Ukrajini številne slovesnosti, s katerimi so se spomnili na žrtve najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva, ki se je zgodila pred 30 leti v Černobilu. Posledice nesreče so vidne še danes, mi pa razlagamo, kaj se je zgodilo.

Kaj se je zgodilo pred 30 leti
26. aprila 1986 ob eni uri in 23 minut sta se v četrtem reaktorju jedrske elektrarne v Černobilu med opravljanjem varnostnega preizkusa zgodili dve eksploziji. Pri tem so v zrak ušle radioaktivne snovi in hudo onesnažile Ukrajino, Belorusijo in Rusijo, oblak nevarnih snovi pa se je razširil čez velik del Evrope, tudi v Slovenijo.

Razsežnosti katastrofe znane pozneje
Sovjetske oblasti so sprva prikrivale, kakšna nesreča se je zgodila. Tako so se jutro po eksploziji prebivalci bližnjega mesta Pripjat brezskrbno sprehajali in igrali. 47 tisoč prebivalcev so začeli izseljevati šele 36 ur po nesreči. Da se v Sovjetski zvezi dogaja nekaj zelo hudega, so svet prvi opozorili Švedi. Ti so namreč 28. aprila več kot 1100 kilometrov daleč od Černobila zaznali povišano stopnjo radioaktivnosti. Sovjetske oblasti so eksplozijo potrdile šele teden dni po nesreči.

Posledice nesreče
Ta teden so se v Ukrajini s številnimi slovesnostmi poklonili spominu žrtev najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva. Ob eksploziji je umrlo 31 neposredno izpostavljenih delavcev in gasilcev, tisoči pa kasneje zaradi posledic sevanja. Nesreča je zaznamovala tam živeče ljudi in njihove potomce. Znanstveniki pravijo, da bo stopnja radioaktivnega sevanja na tem območju previsoka še tisočletja. Katastrofalne so bile tudi posledice jedrske nesreče v Fukušimi. Tudi v Sloveniji imamo jedrsko elektrarno.