Kje so ugrabljene deklice

15. 4. 2016

Pred dvema letoma so družbena omrežja preplavili napisi "Vrnite naša dekleta". Ljudje so tako pozivali k iskanju dvestotih deklet, ki jih je v afriški državi Nigeriji ugrabila skrajna skupina Boko Haram. A deklic še vedno niso našli. Prav tako se je zelo povečalo število otrok, ki jih skrajneži zlorabljajo za svoje napade.

Zakaj v Nigeriji protestirajo?
Ljudje v Nigeriji protestirajo, saj so prepričani, da se vlada ne trudi dovolj pri iskanju dvestotih deklet, ki jih je ugrabila skrajna skupina Boko Haram. Da je skupina skrajna, rečemo, ker želi svoja pravila uveljaviti z nasiljem. To počne zlasti na severovzhodu države, zelo pa je močna tudi v sosednjih državah, Kamerunu, Čadu in Nigru. V teh državah je lani pripravila več kot 150 samomorilskih napadov. To so napadi, v katerih umre tudi storilec. V zadnjem letu so čedalje pogosteje žrtve tudi otroci. Več kot 670 tisoč jih zaradi nasilja in napadov ne obiskuje pouka. Nekatere pa skrajna skupina zvabi v svoje vrste. Več kot štiridesetkrat jih je zlorabila tudi kot napadalce. Med njimi več kot trideset deklic. Unicef opozarja, da je bilo največ otrok za vlogo napadalcev zlorabljenih v Kamerunu, kjer zdaj zaradi tega prebivalci na vse otroke gledajo sumničavo. Otroci, ki jih medse zvabijo skrajne skupine, so žrtve različnih zlorab. 

Kaj je Boko Haram?
Lani je teroristična skupina Boko Haram ugrabila 200 nigerijskih deklic. Kljub pozivom javnosti jih niso izpustili. Boko Haram pa je v Nigeriji zagrešil še več hudodelstev, še posebej hudo je bilo prejšnji teden.