Svetovni dan zdravja

8. 4. 2016

"Sladkorno bolezen obvladujemo skupaj" je bilo geslo letošnjega svetovnega dneva zdravja. Sami lahko z zdravim načinom življenja veliko pripomoremo k temu, da sladkorno bolezen preprečimo. Tega se zavedajo tudi četrtošolci iz Osnovne šole Šentvid. Odločili so se, da bodo zmanjšali količino sladkorja v šolskih pijačah. Njihovi vrstniki na Švedskem pa so se odrekli tudi sladkorju v hrani.

Kako so na OŠ Šentvid zmanjšali količino sladkorja v pijačah
Mladi so pri krožku, imenovanem Ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost izhajali iz predpostavke, da sladkor telesu škodi. Da bi izvedeli še več o tem, so pobrskali po spletu. Sestali so se z vodjo prehrane in se dogovorili, da bodo v kuhinji vsake tri tedne za četrtino zmanjšali količino sladkorja v čaju. Kaj o tem menijo drugi, so izvedeli z anketo. Okrasili so tudi posebne stekleničke z navojem in vpeljali minute za pitje vode za vse učence. Tako vsak dan ob enajstih spijejo stekleničko vode.

Sladkorna bolezen – ko trebušna slinavka ne proizvaja ključkov inzulina
Trebušna slinavka je organ v našem telesu, ki deluje kot nekakšna tovarna, ki proizvaja majhne ključe, imenovane inzulin. Ti odklepajo vrata do mišic, da sladkor lahko pride do njih in da lahko normalno delujejo. Pri sladkorni bolezni ali diabetesu pa trebušna slinavka ne proizvaja inzulina oziroma ključkov, zato sladkor ne more do mišic in ostane v krvi.  S to boleznijo se uspešno spopadata Filip Liam in Vid