Mednarodna izmenjava s Francijo na OŠ Brinje Grosuplje

8. 4. 2016

Na OŠ Brinje Grosuplje že od leta 2011 poteka izmenjava med njihovo in francosko šolo College Ennemond Richard iz mesta St. Chamond blizu bolj znanega mesta Lyon. Vsako leto nova generacija 8. in 9. razreda dobi priložnost, da se pridruži izmenjavi, tako da dobi elektronski naslov in osebne podatke vrstnika na šoli v St. Chamondu. Neformalno se tako izmenjava že začne. Glavni cilj izmenjave obeh šol je, da učenci dobijo priložnost spontane komunikacije v angleščini s svojim vrstnikom. Istočasno seveda poteka tudi zabavno učenje posameznih francoskih in slovenskih besed.

Kako je izmenjava potekala
V tednu od 4. do 8. aprila 2016 so Grosupeljčani gostili 32 vrstnikov iz Francije, z njimi pa so tudi trije učitelji. Bernard in Isabelle sta učitelja angleščine, Sandra pa učiteljica francoščine, ki je pred leti tudi že živela v Sloveniji. Grosupeljski učiteljici Sabina Kavšek in Mateja Zupančič sta koordinatorici vsega dogajanja v tem tednu, saj si Francozi želijo videti tudi čimveč naše lepe Slovenije, ki jim je zelo všeč. Obiskali so Radovljico, Bled, Križno jamo, Piran ter Sečoveljske soline, učitelji pa so temu dodali še ogled gradu Bogenšperk in gradu Otočec. Učenci 5 popoldnevov preživijo tudi z družinami slovenskih otrok ter imajo tako možnost primerjati različne navade, kulturo ipd. Navdušeni so nad slovensko gostoljubnostjo in skoraj vsi so enotnega mnenja, da Slovenci zelo veliko jemo, tako da so gospodinje gostiteljice skoraj v vseh družinah verjetno ostale malo manj zadovoljne. Tudi nošenje copat na šoli je za njih nekaj nenavadnega, vendar so letos prinesli kar svoje in s tem izkazali lepo gesto za šolo gostiteljico. V tem šolskem letu Grosupeljčani žal ne bodo odšli na drugi del izmenjave v Francijo zaradi negotove varnostne situacije, ima pa šola že dve izkušnji takega potovanja v St. Chamond in vedno so se tudi Francozi izkazali kot krasni gostitelji. Tudi za naslednje leto sta zopet načrtovani obe izmenjavi, saj je odziv vseh vpletenih zelo dober in vsi so navdušeni in hvaležni za izkušnje, ki jih dobijo preko take izmenjave.  

Francoski učenci se bodo v petek, 8. aprila po ogledu Ljubljane in popoldanskih delavnicah, ki jih pripravijo učitelji OŠ Brinje, odpravili domov, v 970 km oddaljeni St. Chamond. Učitelji pa so v mislih že pri organizaciji naslednje izmenjave.

Foto in tekst: OŠ Brinje Grosuplje

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.