FLL in odpadki

11. 3. 2016

First Lego League je mednarodno tekmovanje mladih izumiteljev. Tekmujejo v treh sklopih: v izdelavi projekta, razvijanju robota in upoštevanju vrednot. Letos so se ukvarjali z odpadki. Učenci krožka FLL na OŠ Šentvid so na državnem tekmovanju zasedli 2. mesto in osvojili naslov zlati ambasadorji FLL. Tako so se uvrstili na evropsko tekmovanje, ki bo maja na Tenerifu.

Do Zemlje se ne obnašamo lepo
Prebivalci Zemlje se do svojega doma ne obnašamo najlepše. Da bi bilo naše okolje čistejše, so mladi Šentvidčani vse na šoli naučili pravilno ločevati odpadke, na hodnike postavili koše za embalažo in sami izdelali stiskalnice odpadkov. Ko so razmišljali o poti odpadkov, so ugotovili, da je veliko odpadne embalaže nepotrebne.

Največja težava so plastične vrečke
Pretiravamo zlasti s plastičnimi vrečkami, ki se v naravi razgrajujejo do tisoč let. Z raziskavo so ugotovili, da družina odvrže povprečno devet vrečk na teden, kar je skoraj 500 vrečk na leto. K zmanjšanju porabe plastičnih vrečk so mladi pozivali naključne mimoidoče v eni izmed večjih trgovin. Ozaveščali so jih, naj uporabljajo vrečke za večkratno uporabo.

Mladi predlagajo
Da pa bi bilo treba v prihodnje odstraniti čim manj vrečk, mladi predlagajo zeleni davek na plastične vrečke ali pa da bi z zakonom prepovedali njihovo uporabo. Namesto teh predlagajo uporabo biorazgradljivih. Mladi Šentvidčani so v državnem zboru že vložili pobudo za tak zakon.

V Infodromu smo o tekmovanjih FLL poročali že lani in leta 2013