Volitve v ZDA

4. 3. 2016

Več mesecev pred volitvami v ZDA se veliko govori o predsedniških kandidatih. V rubriki Podrobno pod lupo pojasnjujemo, kako Američani izbirajo predsednika države.

Predsedniška tekma se je začela že pred slabim letom
Dobro leto in pol pred volitvami kandidati za ameriškega predsednika sporočijo, da se bodo potegovali za predsedniški položaj. S tem se začne bitka za predsedniško mesto. Zdaj imata obe ameriški stranki, republikanska in demokratska, še več kandidatov za predsednika, volivci pa med njimi izbirajo dva glavna kandidata.

Supertorek
Ta torek je bil v ZDA tako imenovani supertorek, ki po navadi prinese odgovor na vprašanje, katerega kandidata bodo v predsedniško bitko poslali republikanci in katerega demokrati. Najverjetneje bosta to Hillary Clinton pri demokratih in Donald Trump pri republikancih, a to še ni dokončno. Ob njiju v igri ostajajo še drugi kandidati.

Prava predsedniška bitka se bo začela septembra
Kandidata, ki se bosta pomerila za predsedniško mesto, bosta stranki razglasili julija na posebnih zborovanjih ali konvencijah. Nato se bosta spopadla onadva; letos, na primer, se bosta pomerila v štirih televizijskih soočenjih.

Na koncu ameriškega predsednika izvolijo elektorji
Novega ameriškega predsednika pa ne bodo izvolili volivci sami, ampak njihovi predstavniki oziroma elektorji. Vseh elektorjev je 538. Kdo je lahko na mestu elektorja, bodo Američani z volitvami odločili 8. novembra. Elektorji se bodo, kot določa zvezni zakon, "prvi ponedeljek po drugi sredi v decembru" − letos je to 19. december − zbrali v različnih krajih v svojih zveznih državah in oddali svoj glas za predsednika. Novi ameriški predsednik bo prisegel v petek, 20. januarja, prihodnje leto.

Vloga ameriškega predsednika
Naloge ameriškega predsednika se zelo razlikujejo od nalog slovenskega predsednika države. Kakšne so, si lahko pogledate tukaj. V Ameriki pa imajo še enega simpatičnega predsednika.