Zdravstveno zavarovanje otrok

26. 2. 2016

Najpogosteje zbolevamo prav v zimskem času, so povedali tudi učenci Osnovne šole Dravlje, a da lahko gremo k zdravniku, moramo biti zavarovani. Kaj pa, če nismo? 

Kaj je zdravstveno zavarovanje
Da gremo do zdravnika, moramo plačati zdravstveno zavarovanje. Zdravstveno zavarovanje ni zastonj niti za odrasle niti za otroke. Otroci so navadno zavarovani prek staršev. Denar, ki ga ali starši sami ali pa namesto njih njihov delodajalec nakazujejo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ta nameni za plačilo zdravstvenih storitev in osebja. Da smo zavarovani, potrdimo s kartico. Tisti, ki niso zavarovani, pa morajo obisk zdravnika plačati sami. Nekateri si tega ne morejo privoščiti.

Kaj pa, če nimamo zdravstvenega zavarovanja
Imamo pa v Sloveniji tudi tri ambulante, ki za bolnike brez zavarovanja poskrbijo brezplačno. V Mariboru so lani poskrbeli za 12 otrok. Otroci pa prihajajo tudi v ambulanto k zdravniku Dopliharju, ki ljudi brez zavarovanja zdravi že 14 let. To so otroci, ki so prišli iz tujine in imajo dovoljenje za bivanje v Sloveniji. Starši lahko otroke brezplačno zavarujejo tudi prek občine. A pri tem pogosto potrebujejo pomoč, saj se včasih ljudje, ki živijo v stiski, sami slabo znajdejo pri urejanju uradnih postopkov.