Brexit

26. 2. 2016

Ste že slišali za izraz brexit? Prvi del besede je začetek besede Britanija, kakor skrajšano rečemo Združenemu kraljestvu, drugi del – exit – pa pomeni izhod. Vse skupaj je izraz, ki označuje morebitni izstop te države iz Evropske unije, o čemer razmišljajo njeni državljani. Pomembni predstavniki Unije so celo soglašali s posebnimi pravili, ki bi veljala le za to otoško državo, a tudi po tem Britanci še vedno niso zagotovili, da bodo v Evropski uniji res ostali. Odločili so se, da bodo 23. junija o tem glasovali na referendumu.

Mnenja Britancev o izstopu iz Evropske unije
Mnenja Britancev o izstopu iz Evropske unije so deljena. Tisti, ki podpirajo članstvo v Uniji, na primer pravijo, da bi izstop iz nje slabo vplival na gospodarstvo. Skoraj polovica britanskega izvoza je namreč namenjenega v države Evropske unije. Drugi, ki bi iz Unije raje izstopili, pa pravijo, da bi bilo bolje, če bi Britanija denar, ki ga vlaga v Evropsko unijo, porabila zase. Želijo si tudi, da bi država zmanjšala število ljudi, ki prihajajo na delo v Britanijo.

Če bo Britanija ostala v EU
Britanski premier David Cameron se je v Bruslju dogovoril za nekaj posebnih pravic, ki bi jih imela država, če bi ostala v Uniji. Na primer: Britanci bi še naprej za denarno valuto uporabljali funt in ne evra; za vstop v državo bi tujci potrebovali potni list, v nasprotju z mnogimi državami Evropske unije, kjer ta ni potreben; delavci iz drugih držav članic bi imeli manj socialnih pravic kot državljani; če Veliki Britaniji kakšen zakon ne bi bil všeč, bi lahko izrazila tudi  nestrinjanje.  Britanski premier si sicer želi, da bi Velika Britanija ostala v Evropski uniji, a čez štiri mesece bodo o tem odločali vsi državljani.