Napihnjeno truplo kita lahko raznese

30. 4. 2014

Na obalo manjšega otoka na vzhodu Kanade je naplavilo truplo sinjega kita. To je zaradi plina metana, ki se sprošča pri razkrajanju, vse bolj napihnjeno. Ljudje, ki živijo v bližini, se bojijo, da bi ga utegnilo raznesti, zato zahtevajo, naj ga oblasti odstranijo.

Na obalo majhnega kanadskega mesta Trout River na kanadskem otoku Newfoundland je naplavilo truplo sinjega kita, ki je iz dneva v dan večje. Pri razkrajanju trupla se namreč sprošča metan in prebivalci se bojijo, da bi lahko truplo eksplodiralo. Truplo je zaradi napihnjenosti kar dvakrat večje kot sicer. Lokalne in državne oblasti pa se prepirajo, kdo ga mora pospraviti.


Kit, dolg okoli 25 metrov, je najverjetneje poginil že pred tedni, ko je zaradi ledu v morju poginilo večje število kitov.

Telo sinjega kita zdaj v muzeju

Zadnji podatki pravijo, da bi lahko bile kitove kosti zelo uporabne za znanstvene namene. Zato bodo telo sinjega kita premestili v Royal Ontario Muzej, kjer ga bodo znanstevniki preučevali. Sinji kit si namreč ene izmed največjih živali, ki so kadarkoli živele na Zemlji.

To je izjemna priložnost za nadaljnje razumevanje teh ogromnih živali ter pravtako neprecenljiv vir za kanadsko znanost in izobraževanje, pravijo strokovnjaki.