Varnost na spletu

24. 2. 2016

Vsako leto februarja nacionalna točka ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si še posebej opozarja, da bi uporabniki spleta morali spoštovati tako svojo zasebnost kakor tudi zasebnost drugih in skrbeti, da internet ostane prijazno okolje za vse. Na številnih slovenskih šolah v mesecu varne rabe interneta tako organizirajo dejavnosti, s katerimi učence in dijake ozaveščajo o prijazni in varni rabi interneta in mobilnih naprav.  

Dan varne rabe interneta
Več kot sto držav po svetu vsako leto na drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Ta dan je tudi osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org),  v okviru katere že 11 let uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si (www.safe.si). O vseh pasteh (ne)varnosti na internetu in varne rabe telefona pa opozarja tudi serija informativnih risanih filmov, ki jo najdete tukaj.

Kako poskrbeti za varnost na spletu?

Poskrbite za nastavitve zasebnosti!
Svoje nastavitve zasebnosti uredite tako, da bodo vaš profil lahko videli le tisti, ki vas poznajo in ki jim zaupate. Enako velja za statuse, fotografije in videoposnetke, ki jih delite na spletnih družbenih omrežjih.  

Ni vse za na splet!
Pred vsako objavo dobro premislite, katere fotografije so primerne za objavo in ali je res vseeno, če jih lahko vidi kdorkoli. Stvari, ki jih objavimo na spletu, tam ostanejo za vedno.    

Previdno!
Svoje geslo skrbno varujte in ga ne zaupajte nikomur. Previdni moramo biti tudi pri sprejemanju ponudb za prijateljstvo neznanih ljudi. Nezaželene stike raje zavrnite. S tem preprečite spletno nadlegovanje, ki se rado preseli tudi v vsakdanje življenje.    

Infodrom o spletnih pasteh
V Infodromu smo že večkrat poročali o tem, kako lahko poskrbite za boljšo varnost na spletu. Veliko napotkov najdete tukaj.

Poleg varnosti moramo biti pozorni tudi na čezmerno rabo interneta.

O pasteh pošiljanja golih fotografij ali sekstingu.

foto: SAFE.SI in arhiv Infodroma